Google i Apple: Ko će “voziti” automobile?

Kompanija Google zakoračila je u svet automobila sklapanjem sporazuma sa nekoliko velikih proizvođača na autosalonu u Las Vegasu. Apple je to već ranije uradio.

Zajedno će smišljati kako da uključe mobilni Android OS u upravljanje automobilima. Google na taj način želi da dostigne konkurenta,  kompaniju Apple, koji već radi na tome sa Mercedesom i drugim velikim kompanijama već neko vreme.

Američki Google namerava da proširi svoj popularni Android snažnije i u automobile. Kompanija je saopštila da je u tom cilju sklopila partnerstvo s proizvođačima automobila Audi, General Motors, Honda i Hyundai.

U prvoj fazi partneri nameravaju da rade na povezivanju uređaja koji koriste Android OS, kao što su pametni telefoni i tableti sa sistemom za navigaciju i delimično upravljanje automobilima. Prema Googlu, Android bi trebalo da pojednostavi upravljanje i poboljša bezbednost.

Saradnja će obuhvatiti i proizvođača čipova nVidia, koji je predstavio čip namenjen potpunoj automatizaciji automobila, kojem nije potreban vozač. Upravo takve automobile Google već nekoliko godina testira na američkim putevima.

Apple: Odobren patent za upravljanje automobilimaAmeričkoj kompaniji odobren je tokom 2013. patnet za upravljanje automobilima, koji bi većinu sadašnjih ručnih kontrola trebalo da zameni digitalnim. Vozači bi tako automobilom upravljali pomoću ekrana osetljivih na dodir.

Google, prema listu Wall Street Journal, partnertstvom sa automobilskim kompanijama reaguje na napore konkurenta Appla da svoje iPhone i druge uređaje sa operativnim sistemom iOS poveže sa instrument tablama automobila.

Apple je za tu ideju već dobio podršku General Motorsa, Mercedesa, BMW-a i Honde.

Za razliku od iOS-a, operativni sistem Android dominira tržištem pametnih telefona sa udelom od oko 81 procenata. Na drugom mestu je, sa velikim zaostatkom, sistem iOS, čiji tržišni udeo je manji od 15 odsto. Treći je Windows Phone, ali u Microsoftu, makar javno i makar za sada nemaju nameru da se uključe u trku za integraciju OS-a u automobile.

Izvor: Mondo | Autor: Marko Čavić

Related Post