Google će praviti robote!

Kompanija Google preuzela je sedam tehnoloških kompanija u nastojanju na napravi novu generaciju robota, preneo je New York Times.

Na čelu projekta nalazi se Endi Rubin, nekadašnji vođa Android tima, koji je pod njegovom palicom i postao omiljeni operativni sistem na pametnim telefonima.

Američki list navodi da Google roboti nisu namenjeni krajnjim potrošačima, već pre proizvodnji i distribuciji, gde je dominantan Amazon. “Tih sedam kompanija mogu da naprave tehnologiju za pravljenje mobilnih i veštih robota”, rekao je Rubin, dodajući da nastoji da pripoji još nekoliko kompanija.

Izvori upoznati s projektom navode da je cilj automatizovanje lanca isporuke od fabrike do distributera koji ispručuju robu do potrošača. New York Times navodi da je Googlov projekat realističniji od ove nedelje objavljenog plana Amazona da robu isporučuje bespilotnim letelicama. Google je nedavno počeo da eksperimentiše s isporukama paketa u urbanim oblastima preko usluge Google Shopping i nastoji da automatizuje deo tog sistema.

Rubin (50) je počeo svoju inženjersku karijeru u robotici i poznat je po tome što se interesuje za pravljenje inteligentnih mašina. Pre nego što je došao u Google radio je za nemačku kompaniju Carl Zeiss kao inženjer robotike.

Kao primer uređaja koji ima dovoljno inteligencije, Rubin je naveo brisače na kolima koji automatski rade kada počne da pada kiša.

To je i u saglasnosti s vizijom jednog od osnivača Googla Lerija Pejdža, koji je tvrdio da tehnologiju treba koristiti kadgod je moguće kako bi se ljudi oslobodili teških i repetitivnih zadataka.

Među kompanijama koje je Rubin doveo u Google je Schaft, tim japanskih robotičara koji su nedavno napustili tokijski univerzitet kako bi razvijali humanoidni robot ili Industrial Perception koji radi na sistemu kompjuterske percepcije i robotskih ruku za utovar i istovar kamiona.,

Izvor: Mondo

Related Post