Google Glasses: Google Naočare

Već više od deset, pa možda i čitavih dvadeset godina gledamo kako karakteri Sci-Fi, Holivudskih ostvarenja, nose nekakve Hi-Tech naočare, koje im poput računara pružaju pristup raznovrsnim informacija, snimaju i sl. Takve naočare više nisu budućnost, one su ovde i sada, i prete da naprave pravu revoluciju kada su u pitanju komunikacije.

Google Naocare nemaju za sad nikakve veze sa Androidom, ali je pitanje vremena kada ce se i ova veza ostvariti.

„Više nećemo kopati po džepovima i torbama u potrazi za pametnim telefonima“ – tvrdi Timothy Jordan, Google-ov programer. Pronalaskom ovih naočara, svakako pada u vodu i ona teorija da će doći do evolucije prstiju usled čestog kucanja SMS poruka, i smešta je na mesto praznih nagađanja, pod pretpostavkom da tehnologija neće napredovati, što je apsurd.

Timothy Jordan je nedavno, na konferenciji u Austin-u, u državi Texas, predstavio Google naočare i rekao da su one tek u razvojnoj fazi, daleko od konačne verzije, i da će u prodaju biti puštene kasnije, u toku ove godine.

google-glass-timothy-jordan-sxsw

 Pogledajte video sa konferencije >>>

Jordan je takođe objasnio i neke od osnovnih funkcija ovih naočara, kao što je komunikacija putem poruka i kamere, slikanje i snimanje video zapisa, šerovanje, navigacija, pretraživanje i prevod glasovnim komandama itd. Ono što je posebno naglasio je da Google naočare „ne stoje na putu“ korisnicima, odnosno ne ometaju pri obavljanju drugih aktivnosti, jer integrisani displej ne zaklanja vidokrug, već se nalazi u njemu.

Google naočari poseduju 640 x 360,  16GB flash memorije, a 12GB na Google cloud storag-u i bateriju koja će zavisno od aplikacija koje koristite moći da izdrži oko 1 dan.

Google naočari podržavaju 802.11b/g WiFi i kompatibilne su sa bilo kojim Bluetooth telefonom. Uz pomoć aplikacije MyGlass svi sa telefonima koji poseduju minimum Android 4.0.3 imaće i GPS i SMS podršku.

Google naočare su daleko od konačne verzije ali očekuje se da koristite modifikovani Android OS i da će biti dostupne u pet različith boja: Crne, bele, sive, narandžaste i plave. Takođe neće predstavljati problem ni za korisnike koji već nose dioptriju, jer kako navode u Google-u, radi se na tome da se Google naočare uklapaju na već postojećem ramu naočara sa dioptrijom. Što se tiče cene, a to je nesumnjivo ono što nas sve itekako zanima, ona neće biti veća od cena aktuelnih pametnih telefona sa Android operativnim sistemom.

Da projekat Google Glass nije samo mit, potvrđuju navodi da se već razmatra dopuna zakona o bezbednosti u saobraćaju, a koja se odnosi za korišćenje Google naočara u toku vožnje, kao i da je kompanija Taser International, koja je poznata po proizvodnji i distribuciji pametnog, električnog pištolja TASER X26P i kamere AXON Flex, koji su se već našli u upotrebu Policije SAD, itekako zainteresovana za tehnologiju koju koriste Google Glass.

AXON Flex kamera koja se lako postavlja na okvir naočara, pomaže Policajcima da stalno budu u komunikaciji sa operativnim centrom, kao i da zabeleže svaki, eventualno sporan trenutak pri izvršenju zadataka, odnosno poteri i hapšenju osumnjičenih, tako da snimak ujedno predstavlja i dokazni materijal. Iz Taser International-a tvrde da projekat kao što je Google Glass može zauvek promeniti društvo, i time ni najmanje ne skrivaju zainteresovanost za isti.

Ono što je sigurno je da će Google naočare biti velika konkurencija pametnim telefonima i da će vrlo brzo naći put do potrošača i osvojiti srca mnogih. Telefon će teško biti zamenjen u potpunosti, a naočare se savršeno uklapaju u priču.

Nemojte misliti da je daleko momenat kada Vam telefon zazvoni a vi na displey-u naočara vidite da Vas zove žena i odbijete poziv namigivajući levim okom, čime u isto vreme privlačite pažnju dami koja sedi preko puta vas.

Budućnost je postala sadašnjost, brže nego što su mnogi od nas očekivali.

Related Post