Google i LG uskoro lansiraju pametni sat

Google planira da nadmaši Apple na tržištu nove kategorije mobilnih uređaja – pametnih satova.

LG Electronics i Googleova Motorola, objavili su da će se u nekom od narednih meseci na tržištu naći pametni satovi sa novom verzijom Android operativnog sistema – Android Wear.

LG je blisko sarađivao sa Googleom na dizajnu sata, nazvanog G.

Pametni satovi će biti povezani sa Android smartfonima i reagovati na glasovne komande uz pomoć Google Now, softvera koji predstavlja “inteligentnog ličnog asistenta”.

Apple je radio na sopstvenom pametnom satu duže od godinu dana, a izvršni direktor Tim Kuk je rekao da će kompanija predstaviti nove kategorije proizvoda ove godine.

Prestizanjem Applea u ovoj trci, Google bi mogao da dođe do vodeće pozicije u novoj kategoriji.

Ipak, Danijel Mejt, analitičar firme Canalys kaže da će se Apple ipak snaći, uprkos kasnom startu, jer deluje da se fokusira na zdravstvene i fitnes aplikacije.

Naime, kompanija je angažovala zdravstvene stručnjake, a sajt 9-to-5 Mac izveštava da kompanija radi na novoj aplikaciji Healthbook koja će prikupljati informacije poput nivoa šećera u krvi, trajanju i kvalitetu sna i otkucajima srca u iPhone uređajima.

Firma koja istražuje tržište ABI Research procenjuje da će 2019. biti prodato 90 miliona pametnih satova, dok je poređenja radi, ove godine prodato 7,5.

Šire tržište nosivih uređaja trebalo bi da bude još veće. ABI smatra da će 2019. biti prodato 450 miliona takvih uređaja, u odnosu na prošlogodišnjih 54 miliona.

Na posletku, Google se nada da će Android Wear operativni sistem koristiti mnogi takvi uređaji, a ne samo pametni satovi.

Na prošlonedeljnoj konferenciji, izvršni direktor Googlea Sundar Pičai rekao je da bi Google softver mogle jednog dana koristiti “pametne jakne” sa senzorima.

Izvor: B92

Related Post