Google I/O: Android L stiže ove jeseni

Android je narednu verziju redizajna svog operativnog sistema za mobilne uređaje objavio tokom svoje redovne Google I/O konferencije. Takozvani L Developer Preview stiže svega nekoliko meseci nakon KitKata, ali donosi potpuni vizuelni redizajn koji se prožima kroz seo interfejs. Novi softver donosi preko 5000 novih API-ja, ali su najveće promene u vizuelnom identitetu i deo nove Google Material Design inicijative.

android2

Tu je novi Gmail interfejs, minimalistički novi Android tasteri, prelazak sa četvrtastih na okrugle ikonice.  Ažuriranje su pretrpeli i Google Keyboard i meni za podešavanja. Roboto font sada radi na svim ekranima – od pametnog sata do televizora. Sve Google stock aplikacije će preći na nove “Material” teme. Notifikacije će takođe pretrpeti vizuelne izmene, sa interaktivnim pristupom obaveštenjima na lock screenu. Tu je novi sistem drop-down notifikacija kada se koristi telefon, a Google ga naziva “Heads-up”. Google je tokom I/O konferencije dosta naglašavao koliki uticaj će na Android L imati redizajn, odnosno Marerial Design, a uključuje sve usluge i servise. Prikazano je kako pretraga na webu implamentira isti dizajnerski jezik, dok se vizuelni elementi pokreću preko ekrana i animiraju u Crome browseru isto kao što bi to činili i u Android L i to u 60fps.

android4

Kada su performanse u pitanju, novi Android L će isključivo koristiti Android Runtime, koji je predstavljen uz KitKat. Google tvrdi da Android Runtime radi dvostruko brže od starog Dalvik Runtime-a. Ovo znači bolji menadžment memorije i efikasnije trošenje resursa. Android L kod će programerima biti dostupan kasnije u toku dana, dok se lansiranje punog operativnog sistema očekuje na jesen. Tada ćemo verovatno saznati šta predstavlja L u Android L nazivu (Lollipop, Liquorice ili nešto treće).

Izvor: Benchmark