Google konačno otkrio šta države žele da uklone s interneta. Evo šta smeta Srbiji!

Svaka država ima pravo da od Google-a zatraži da ukloni određeni sadržaj sa interneta

Google na godišnjem nivou od država širom sveta dobije veliki broj zahteva da određeni sadržaj ukloni iz rezultata pretrage. Iz ove kompanije sada su po prvi put odlučili da otkriju šta to države traže da se skloni.

Iako su dostupni podaci o gotovo svim zemljama, Google nije obelodanio koji sadržaj je naša vlada zahtevala da se ukloni, piše “24 sata”. Isti slučaj je i sa zemljama u našem regionu.

Poznato je samo da je tokom 2013. godine internet gigant iz naše zemlje dobio jedan zahtev, kojim se zahtevalo da se dva snimka skinu sa njegovog servisa YouTube. U zvaničnom dokumentu stoji da je razlog prijave zlostavljanje/uznemiravanje.

Svaka država ima pravo da od Google-a zatraži da ukloni određeni sadržaj sa interneta, a to može da se izvrši na dva načina. Prvi je da to uradi izvršna vlast, policija, a drugi je putem sudskog naloga. Poznato je da u našem slučaju nije bilo sudskog naloga, ali ne znamo da li je sporni materijal uklonjen ili ne.

Inače, ovo je prvi put da je Google omogućio pristup informacijama o tome šta tačno vlade širom sveta traže da bude uklonjeno, ali je Srbija, iz nama nepoznatih razloga, izuzeta.

Izvor: Telegraf

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + fifteen =