Google uklonio Angry Birds sa Play-a

Ljubitelji igre Angry Birds mogli su da primete u skorije vreme da kada pokusavaju preko pretrage na Google Play-u da pronadju njihovu omiljenu igru – nema zeljenih rezultata. Razlog je uklanjanje Angry Birds igre zbog malicioznog softvera i delova koda koji su krsili privatnost korisnika a u nekim slucajevima i naplacivali korisnicima i SMS poruke cak 3.5 eura.

Jedan od profesora sa Univerziteta u Severnoj Karolini pronasao je spyware Plankton u igrici koji je slao informacije o telefonu: IMEI, istoriju upotrebe brauzera na telefonu, itd na treci server. Problem nije bio u osnovnim verzijama igrice vec u dodacima koji su mogli da se preuzmu sa Interneta da bi se dobile dodatne mogucnosti za nivoe u vidu varanja (cheatova) i otkljucavanaj svih nivoa.  Strucnjaci takodje tvrde da Plankton omogucava udaljeni pristup telefonu osobi koja je napravila ovaj spyware.
Drugi maliciozni softver pod nazivom YZHCSMS, slao je veliku kolicinu SMS poruka na razlicite placene servise. Ovo je sve trajalo tri meseca dok Google nije uklonio aplikacije sa Play-a.

Related Post