Google može daljinski da otključa većinu Android uređaja po sudskoj naredbi

Nove informacije ukazuju na to da oni korisnici koji imaju stariji Android uređaj, ili uređaj koji još nije nadograđen na najnoviju verziju Androida, mogu doživeti da im uređaj bude otključan od strane Google-a. Iako se ovo otključvanje neće desiti nasumično ili bez rezloga, svakako može izazvati neprijatnost kod korisnika.

Prema dokumentaciji koja se nedavno pojavila, Google ima mogućnost da daljinski otključa telefone ukoliko se to od kompanije zahteva putem sudskog naloga, kako bi se pomoglo organima reda. Iako se ovo ne odnosi na sve Android uređaje, u proces je uključen veliki broj uređaja koji rade na bilo kojoj verziji Androida koja je starija od Android 5.0 (što iznosi oko 74 odsto uređaja).

Oni koji koriste Android 5.0 ili noviji operativni sistem, ne moraju da brinu, jer ovi uređaji obezbeđuju enkripciju i Google nije u stanju da ih daljinski otključa. Doduše, ovo se odnosi samo na one uređaje koje Google nudi putem svog Nexus programa. Android 5 i 6 nude mogućnost za enkripciju, ali proizvođači ne obezbeđuju ovu opciju kao podrazumevanu zbog performansi i drugih problema.

Izvor: Benchmark.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 4 =