Google noačare: Kako sačuvati privatnost

Google Glass naočare će se uskoro pojaviti u širokoj prodaji pa je i vreme da se pokrenu neka uznemirujuća pitanja u vezi sa ovim novim uređajem, kao što je – kako sačuvati privatnost.

Internet gigant Google počeo je sa prodajom svog najnovijeg uređaja, Google naočara, ali samo odabranoj grupi ljudi u Sjedinjenim Državama, koji će ih testirati. Na osnovu njihovog iskustva Google će naštimovati naočare i izbaciti finalni proizvod na tržište. Kako izveštava novinarka Glasa Amerike Elizabet Li najveća zabrinutost potrošača je – kako sačuvati privatnost.

Čim je čula za Google naočare, profesorki Marši Dokins pala je na pamet jedna stvar: “Pomislila sam da je to nešto što bi bilo korisno za moje učenike, ali i za mene”.

Dokins korist naočare već mesec dana i za to vreme je snimila film o svom godišnjem odmoru i svoje razgovore sa sestrom koja je na Tajlandu. Napravljena je i aplikacija preko koje njeni studenti mogu da prate sve što ona vidi kroz naočare.

“Uvek im kažem na početku semestra, ako vi mene vidite, to znači da i ja vidim vas, ali mi nikada ne veruju. Misle da su nevidljivi kada sede za lap-topom”, kaže Dokins.

Ona smišlja načine na koje bi mogla da iskoristi video mogućnosti Google naočara u obrazovne svrhe.

Međutim, nisu svi oduševljeni ovom novom tehnološkom napravom. Problem sa očuvanjem privatnosti se javlja kada za razliku od Dokins, korisnici Google naočara snimaju ljude bez njihovog znanja i pristanka. Džon Simson je direktor projekta za privatnost u kompaniji za zaštitu potrošača.

“To će praktično omogućiti ljudima da vas špijuniraju i snimaju, a da vi ne znate šta se događa”, ističe Simons.

Međutim, Kris Dejl iz Googlea kaže da su inženjeri razmišljali o tome kada su pravili naočare.

“Da biste aktivirali kameru ili snimili film morate da napravite vrlo uočljiv pokret ili da kažete nešto naglas. Na primer, pipnem naočare, aktiviram ih i kažem ‘OK, naočare sada napravite fotografiju’. Takođe, postoji dugme koji mogu da pritisnem, tako da će svima oko mene biti vrlo očigledno da fotografišem ili snimam film”, objašnjava Dejl.

Ipak, kao što je reditelj Kris Beret pokazao na snimku, koji je postavio na Jutjub, u stvari je lako snimiti ljude bez njihovog znanja. On je snimio hapšenje posle vatrometa svojim Google naočarama.

Majk Diđiovani već je smislio kako da samo namigne i napravi fotografiju Google naočarima. Hakeri su programirali softvere za prepoznavanje lica na Google naočarima. Taj softver skenira lice, identifikuje osobu i pronađe sve podatke o njoj. Predstavnici Googlea kažu da neće odobriti aplikaciju za prepoznavanje ljudi.

Džon Simson iz firme za zaštitu potrošača ističe da će zaštitom privatnosti možda morati da se pozabavi i američki Kongres:

“Mislim da će biti potrebno doneti ozbiljne zakone”.

Marša Dokins planira da diskusiju o zaštiti privatnosti pokrene na svojim predavanjima, dok u isto vreme i ona i studenti budu koristili Google naočare.

Izvor: B92

Related Post