Google: Phishing prevare su uspešne 45 odsto

Pomislili biste da smo dovoljno naučili o tome kako da prepoznamo phishing pokušaje, odnosno one emailove i sajtove koji su dizajnirani da nas prevare da unesemo svoje lozinke i korisnička imena.

Prema najnovijem istraživanju, veći broj korisnika i dalje podleže ovim prevarama. Prema analizama koje je sproveo Google, najbolje phishing prevare su uspešne u gotovo polovini slučajeva.

Tačnije, one u 45 odsto slučajeva uspevaju da prevare posetioce da unesu svoje informacije. Istraživači navode da je ovo mnogo više od onoga što su očekivali, kada su počeli da prave analize, a čak su i sajtovi sa najgorim izgledom imali uspešnost prevare od tri odsto.

Studija je otkrila i da napadači u manje od tri minuta u proseku, mogu da otkriju da li neki nalog ima vrednost i često se napuštaju određeni email nalog ukoliko ne otkriju rezultate za termine “bank” ili “wire transfer”.

Odavde se potom koriste kompromitovani nalozi kako bi drugim žrtvama slali poruke i od njih izvukli transfer novca preko bankovnih računa. Istraživanje je otkrilo da najviše prevevaranata ove vrste dolazi iz Kine, Nigerije, Obale Slonovače, Južnoafričke Republike i Malezije.

phising1

Google navodi da je najbolja odbrana od phishing napada verifikacija u dva koraka, koju bi trebalo da koristimo kada god je to moguće, označavanje spam poruka i da nikada ne odgovaramo na mailove koji od nas traže informacije o nalozima sa korisničkim imenima i lozinkama.

Izvor: B92

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven − one =