Google pojačava borbu protiv online piraterije

Google je godinama “primao packe” zbog toga što ne ulaže dovoljno napora u borbi protiv piraterije, iako je kao pretraživač zadužen za to da korisnicima pruži ono što traže.

Pre nekoliko godina Google je lansirao Pirate Update – sistem koji kompanija koristi da kažnjava sajtove koji krše autorska prava. Sada je kompanija objavila da će naredne nedelje lansirati nadogradnju ovog sistema, zajedno sa novim editorijalima koji bi trebalo da uspore pirateriju.

Pirate Update je u suštini filter, koji prolazi kroz sve sajtove indeksirane od strane Google-a i snižava im kategoriju i pozicioniranje, ukoliko se utvrdi da krše autorska prava. Sajtovi ostaju unazađeni sve do narednog ažuriranja Pirate Update-a.

Google je istakao i da testira nove formate u rezultatima pretrage, koji se odnose na muziku i filmove, kako bi korisnicima olakšao da pronađu legitimne izvore sadržaja.

Google testira i druge načine kako da korisnike uputi na legitimne izvore muzike i filmova, kao što je Knowledge Graph, panel sa desne strane rezultata pretrage, koji bi uskoro trebalo da se prikazuju i internacionalno.

Google navodi da se kompanijin odnos sa industrijom zabave produbljuje svakog dana, stoga kompanija namerava da nastavi da se kroz sve servise bori sa piraterijom.

Izvor: B92

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 2 =