Google ponovo na meti EU, ovaj put zbog Androida

Google definitivno nije u milosti Evropske unije – nakon dugogodišnje istrage u vezi sa monopolskim položajem kompanije koja je završena 2014. godine, vlasti sada spremaju još tvrdnji koje se ovaj put tiču kontrole nad Android aplikacijama.

EU je ovaj put zabrinuta da Google promoviše sopstvene aplikacije i zatvara konkurenciju unutar svog mobilnog operativnog sistema.

I ne samo to, predstavnici Evropske unije izjavili su da će možda biti primorani da izmene pravila nagodbe koja je sa Googleom potpisana u februaru ove godine.

EU je navodno poslala upitnike kompanijama kako bi došla do dokaza da je Google od njih tražio da one unapred instaliraju njegove aplikacije na Android uređaje, ili da barem ne instaliraju konkurentske.

Upitnik je takođe za cilj imao da sazna da li su kompanije ikada pokušale da se suprotstave Googleovim pravilima kao i odgovor Googlea ako je do toga došlo.

Sve kompanije su u obavezi da odgovore dostave do 12. septembra inače će u suprotnom morati da snose posledice, što je prilično neobično u ovim okolnostima.

privacy-vs-google

U zavisnosti od odgovora, regulatorna tela EU će možda početi istragu na jesen, a možda će je čak povezati sa prethodnim slučajem koji je bio vođen protiv Googlea.

Naravno, Google je imao šta da kaže na celu situaciju.

“Svako može da koristi Android bez Googlea i svako može da koristi Google bez Androida. Nakon predstavljanja Androida, veća kompetitivnost na tržištu pametnih telefona korisnicima je pružila više izbora. Federalna komisija za trgovinu SAD, kao i komisija za poštenu trgovinu u Koreji su detaljno pregledale dogovore u vezi sa Androidom i zaključile da nepostoji razlog za pravnu brigu”, stoji u saopštenju kompanije.

Related Post