Google prodao Motorolu kineskom Lenovu po ceni od 3 milijarde $

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) i Google (NASDAQ: GOOG) danas su postigli obavezujući dogovor na osnovu kojeg kompanija Lenovo planira preuzimanje Motorola Mobility jedinice za smart telefone.

Sa snažnim poslovanjem u oblasti PC računara i brzorastućim poslovanjem u oblasti smart telefona, ovaj dogovor će značajno osnažiti poziciju kompanije Lenovo na tržištu smart telefona.

Dodatno, Lenovo će obezbediti snažno prisustvo u Severnoj i Latinskoj Americi, kao i u Zapadnoj Evropi, kako bi upotpunio svoje snažno i brzorastuće poslovanje u oblasti smart telefona na rastućim tržištima širom sveta.

Cena po kojoj je izvršena ova transakcija je približno 2.91 milijarda američkih dolara (podložna izvesnom prilagođavanju), što uključuje i 1.41 milijardu plaćenu po zaključenju, od čega 660 miliona američkih dolara u kešu i 750 miliona američkih dolara u običnim deonicama kompanije Lenovo. Preostalih 1.5 milijarda američkih dolara biće isplaćena kroz formu trogodišnje obveznice.

Lenovo koji je 2005. godine kupio PC diviziju kompanije IBM i njen legendarni Think PC brend, sada će preuzeti i svetski poznatu kompaniju Motorola Mobility, uključujući i Motorola brend i portfolio inovativnih smart telefona koji uključuju Moto X i Moto G, kao i DROIDTM Ultra seriju. Pored postojećih proizvoda, Lenovo će preuzeti i vlasništvo i nad planiranom paletom Motorola Moblity proizvoda.

Kompanija Google zadržaće vlasništvo nad većinom Motorola Mobility portfolija patenata, uključujući i trenutne procedure registracije patenata, kao i pronalaske. Kao deo trajnih odnosa sa kompanijom Google, Lenovo će dobiti pravo na prednosti u preko 2000 patenata, kao i Motorola Mobility brend i trademark portfolio.

Motorola Mobility je veoma prepoznat brend širom sveta i trenutno treći po veličini proizvođač Android smart telefona u Americi, i treći po veličini proizvođač smart telefona u Latinskoj Americi.

„Preuzimanje jednog ovoliko poznatog brenda, inovativnog portfolija porizvoda i neverovatno talentovanog globalnog tima će odmah učiniti Lenovo snažnim globalnim igračem na brzorastućem tržištu smart telefona.“ Kazao je Yang Yuanqing, predsednik i CEO kompanije Lenovo. „Siguri smo da možemo da objedinimo ono najbolje u obe kompanije i proizvedemo proizvode koje će korisnici voleti i obezbedimo snažno, rastuće poslovanje. Lenovo ima bogato i dokazano iskustvo u uspešnom preuzimanju sjajnih brendova, kao što je bio Think brend kompanije IBM, i uspešnom i efikasnom integrisanju kompanija širom sveta. Potpuno sam siguran da ćemo i u ovom procesu biti uspešni i da će naše kompanije i nastaviti sa trendom rasta na tržištu i izgraditi snažnu bazu za budućnost.“

„Lenovo ima ekspertizu i iskustvo koje će pomoći da Motorola Mobility postane jedan od ključnih igrača Android ekosistema. Ovaj potez omogućiće kompaniji Google da preusmeri energiju na inovacije širom Android ekosistema, na dobrobit svih korisnika smart telefona širom planete“ rekao je Larry Page, CEO kompanije Google.

“Kao deo kompanije Lenovo, Motorola Mobility će ubrzati svoj put ka cilju povezivanja narednih 100 miliona ljudi na mobilni internet. Sa najnovijim predstavljanjem Moto X i Moto G modela, dobili smo neverovatno ubrzanje, a ekspertiza kompanije Lenovo kada je hardver u pitanju i globalni doseg samo će pomoći da se rast ubrza,“ kazao je Dennis Woodside, CEO kompanije Motorola Mobility.

Transakcija je uslovljena zadovoljenjem proceduralnih zahteva, običajnim završnim odredbama i drugim potrebnim odobrenjima.

Izvor: Economy