Google smanjuje broj obaveznih aplikacija na Android smartfonima

Verovatno ste primetili da prilikom svake kupovine novog Android uređaja, on dolazi sa nizom Google-ovih aplikacija i servisa, kao što su: Google Play Store, Gmail, Google+, Newsstand, Drive, Hangouts, Play Games, i tako dalje. Ako ste se pitali zašto je tako, to je zato što je sam Android sistem otvorenog koda i dostupan je svima, dok je kod Google servisa potuno druga priča.

Google servisi su vezani pravilom, da u slučaju da proizvođač uređaja hoće da preuzme jednu od Google-ovih aplikacija, neophodno je instalirati ih (skoro) sve. Na primer, ako Samsung želi da instalira Play Store na svom uređaju, neophodno je da instalira i prethodno navedene aplikacije.

Kako sami proizvođači, tako i provajderi, ubacuju veliki broj aplikacija i servisa u telefon, koji na kraju možda i ne trebaju korisnicima, Google je odlučio da odbaci neke od svojih “obaveznih” aplikacija. U slučaju da su korisnicima baš te aplikacije neophodne, mogu se preuzeti sa Play Store-a, ali ih neće dočekati na novim uređajima. Aplikacije koje je Google izbacio su:

– Google Play Games

– Google Play Books

– Google+

– Google Newsstand

Izvor: Benchmark.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + three =