Google ulaže kablove pod morem

Google bi uskoro mogao investirati više desetina ili stotina miliona dolara u polaganje novog podmorskog komunikacionog kabla na dno Tihog okeana, doznaje WSJ.

Taj potez bi bio posledica činjenice da privatne osobe i kompanije širom sveta prenose sve veće količine podataka preko svojih privatnih VPN mreža, što otvara potrebu za vezama veće propusnosti. Iako Google već poseduje udele u nekolicini takvih kablova, potreban im je još jedan koji bi povezao njihov data centar u Oregonu sa Japanom.

Smatra se da su internet kompanije, banke i istraživačke organizacije zaslužne za ukupno oko četvrtine svetskog internet saobraćaja, a one su najveći korisnik upravo privatnih mreža.

U tom se područiju očekuje i daljnji rast, jer primera radi u data saobraćaju preko Atlantskog okeana na privatne mreže otpada čak 40% saobraćaja. Upravo zbog toga nastaviće se investicije u ovakve kablove koji, iako su za kompanije prilično skupi, u dugom se roku itekako isplate više nego da uslugu prenosa podataka plaćaju nekom drugom.

google-2009

Izvor: Studio B