Google zvanično najavio Android 5.0 Lollipop

Posle “dugog i detaljnog testiranja”, Google je najavi izlazak finalne verzije OS-a “Android L”, najnovije verzije “najraširenije mobilne platforme”.

Android 5.0 Lollipop debitovaće na tri nova Nexus uređaja – Nexus 6 smartfon, Nexus 9 tablet i Nexus Player za strimovanje medija, a biće dostupan i za Nexus 5, Nexus 7, Nexus 10 i ostale Google Play Edition uređaje tokom sledećih nedelja.

Ako kupujete/naručujete ovih dana Nexus 6 ili Nexus 9, Android Lollipop stiže od 3. novembra. Ali ako već imate Nexus 4, 5, 7 ili 10, apdejt bi trebalo da vam stigne preko “over-the-air” besplatnog preuzimanja tokom “sledećih nedelja” piše na Googleovom blog-u.

Najočigledniji novitet Lollipop-a su brojna vizuelna poboljšanja i promene UI-a, koje je Google nazvao “Material Design”. Platforma ima nove “fluidne” animacije, “čistiji dizajn” sa većom paletom boja, drugačiji multittasking meni, a nudi i nove načine za brojne glasovne upotrebe.

L1

Većina noviteta “Material Design-a” mogla je da se vidi u skorašnjim apdejtima koje je Google objavio za svoje Android aplikacije, kao što je npr. Google+. Ideja je da Material Design unifikuje Android iskustvo bez obzira na uređaj.

Lollipop donosi i preko 5000 novih API-a za developere, a Google smatra da će vaše pesme, fotografije, aplikacije…, biti besprekorno sinhronizovane između raznih Android uređaja. Lollipop donosi i nove kontrole obaveštenja koje bi trebalo da ograniče upozorenja tokom sastanka i novi mod za čuvanje baterije.

Android 5.0 Lollipop je veliko i bitno izdanje operativnog sistema za Google, a promena u vizuelnim komponentama je najveća od 4.0 Ice Cream Sandwich izdanja 2011. godine. Smatra se da bi ove promene mogle da postave bitne temelje da Android postane platforma ne samo za smartfone i tablete.

Izvor: B92

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 1 =