Gotovo svaki iPhone donosi enkripciju, naspram svega 2 posto Android telefona

Fragmentacija Androida nije tu samo da iritira korisnike, već je loša i za bezbednost. Ukoliko želite dokaz za tako nešto, onda nema boljeg od ove statistike: 95 posto svih iPhone telefona je enkriptovano, dok je kod Androida to slučaj sa svega dva posto telefona.

Razlog je vrlo jednostavan, Google nije započeo propisivanje enkripcije punog diska na flagship uređajima sve dok nije došla Android 6.0 Marshmallow verzija platforme koja još uvek ima vrlo mali udeo na tržištu Android smartfona. Kao rezultat toga, većina Android uređaja nema ključni bezbednosni protokol.

Google je godinama obećavao poboljšanje pitanja fragmentacije, ali je do danas vrlo slabo napredovao po tom pitanju. Prvi Android N developer preview sugeriše da je Google počeo da odvaja mobilni operativni sistem u dva dela : jezgro operativnog sistema i korisnički interfejs koji proizvođači modifikuju kako bi dodali sopstvene aplikacije i funkcije. Razdvajanje ove dve komponente bi omogućilo Google-u da brzo objavi bezbednosne ispravke.

izvor: Benchmark.rs

Related Post