GPS uređaj ili GPS na mobilnom telefonu? Ima li razlike?

 

GPS uređaji su poslednjih godina postali dragocen saveznik na putu. S obzirom da su danas mobilni telefoni i tableti napredovali, novi programi omogućavaju da ih pretvorite u GPS uređaj i tako uštedite nekoliko hiljada dinara. Kako se onda odlučiti da li je potrebno kupiti namenski GPS uređaj za auto ili koristiti navigaciju na telefonu?

Ukoliko često putujete, teško se snalazite u prostoru, i preko glave vam je da sa sobom nosite prevelike auto karte, dobar GPS uređaj je odlično rešenje. Pametni telefoni koji su danas jako popularni, imaju mogućnost korišćenja navigacije tako da su mobilni telefoni vremenom postali zgodna alternativa samostalnim GPS uređajima. Potrebno je samo da unesete adresu ili objekat do kog želite da stignete i sistem će vam davati glasovna i vizuelna uputstva na svakom mestu na kome treba da skrenete i prikazivati napredak duž rute kojom se krećete.

Ukoliko se dvoumite između navigacije na telefonu i zasebnog GPS uređaja, u ovom tekstu ćemo objasniti njihove osnovne razlike.

gpsu

Prednosti GPS uređaja

  • Auto navigacije sa većim ekranima povećavaju vašu bezbednost u saobraćaju.

Standardne veličine ekrana na GPS uređajima su 4.3 ili 4.7 inča, za razliku od mobilnih telefona gde je ekran dosta manji. Veličina ekrana je bitan faktor jer će veći ekran omogućiti da brže pogledom pronađete ono što vas zanima, tako da će vaša pažnja biti duže usmerena na samu vožnju. Iako pametni telefoni imaju oštre i jasne ekrane, da biste videli mapu dok vozite, moraćete da montirate svoj telefon na vidno mesto, na vašoj kontrolnoj tabli ili vetrobranskom staklu, što može biti dosta nepregledno s obzirom da je font slova manji.

  • Uz GPS uređaj dobijate pun paket.

Za GPS uređaje uobičajeno je da imaju nosač, punjač i takozvani tač-skrin ekran sa opcijama na srpskom jeziku. Skuplji uređaji imaju i napredne funkcije poput FM prijemnika, bežičnog FM predajnika koji možete iskoristiti za povezivanje sa audio sistemom u automobilu, ili blututa za povezivanje sa mobilnim uređajima.

Ukoliko u automobilu koristite telefon za navigaciju, potrebno je da izdvojite određenu sumu novca za opremu poput kvalitetnijeg punjača i držača za vetrobran. Problem koji se često javlja je taj da noviji modeli telefona ne mogu dovoljno da se pune sa nekvalitetnim auto punjačima. 

gpsp

Prednosti navigacije na telefonu

  • Mape na telefonima se lakše i brže ažuriraju

Mape na telefonima se stalno ažuriraju i uvek ćete imati najnoviju verziju. Za programe koji su u vezi sa operativnim sistemom potrebno je da pre puta skinete željene mape sa interneta, posebno ako je reč o inostranstvu, kako ne bi bilo dodatnih troškova putem mobilne mreže. Kada u telefonu imate ubačene mape željenih destinacija, telefon će koristiti samo GPS senzor čija je upotreba besplatna, tako da nema troškova.

 

Skuplji GPS, bolja investicija!

Pre nego što se odlučite da kupite GPS uređaj, obavezno se raspitajte o mogućnostima i cenama ažuriranja i nadogradnje navigacionog softvera i mapa. Nakon nekog vremena poželećete da u svoj navigacioni uređaj dodate nove, ili unapredite verziju postojećih mapa. Prodavci često ne objasne kupcima da su kod GPS uređaja od izuzetne važnosti za brzinu rada brzina procesora i količina RAM memorije.

Izvor: Tehnomagazin.rs

 

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 1 =