Hak omogućava pokretanje Android aplikacija na Windows, Mac i Linux računarima

Pre oko nedelju dana, Google je Chrome-u dao mogućnost da pokreće Android aplikacije kroz “App Runtime for Chrome”. Iako je funkcija došla sa mnogim limitacijama i mogla je da radi samo sa određenim aplikacijama, jedan programer je uspeo da premosti ove prepreke i ukloni limite. Programer, pod nadimkom Vladikoff, je prvo uspeo da shvati kako da ubaci bilo koju aplikaciju u Chrome OS, umesto svega četiri koje su zvanično podržane. Potom je ostvario još veći korak i omogućio da aplikacije rade na bilo kom desktop operativnom sistemu na kome je Chrome. To je omogućilo pokretanje Android aplikacija na Windows, Mac i Linux računarima.

Hak je baziran na App Runtime for Chrome (ARC) izrađenom korišćenjem Native Clienta, Google projekta koji omogućava da se izvorni kod pokreće sigurno unutar web browsera. Native Client ekstenzije rade na više platformi, dok je ARC zvanično lansiran kao ekstenzija za Chrome OS. Vladikoff je kreirao svoju verziju ARC-a, pod nazivom ARChon, koja se može ubaciti jednostavnim prevlačenjem fajla u Chrome. Ovaj hak omogućava Android aplikacijama da rade na bilo kojoj desktop platformi koja koristi Chrome 37 ili noviji browser.

Ono što je bio najteži deo posla, jeste osposobljavanje aplikacija da rade. ARC ne pokreće Android APK-ove – oni moraju da se konvertuju u Chrome ekstenzije za šta je Vladikoff takođe kreirao alatku koju naziva “chromeos-apk”. Sve se obavlja preko Chrome API-ja za ekstenzije, potrebno je aktivirati developer mode na Chrome-u i instalirati gomilu neotpakovanih ekstenzija kako bi sve funkcionisalo. Ovaj hak je  pogled u potencijalnu budućnost za Google, gde Android postaje univerzalni softver koji ne radi samo na mobilnim telefonima, tabletima i Chrome OS uređajima, već i na desktop računarima sa Chrome-om.

Izvor: Benchmark

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 10 =