„HP više ne igra po Microsoftovim pravilima“

S obzirom na to da Intel i Microsoft postaju izravni rivali, HP vidi da se najveći rast personalnih računara dešava van Windows tržišta – to znači, Android, Chrome i Ubuntu.

Potpredsednik Hewlett-Packarda imao je dosta toga da kaže o Windows i Intel alternativama tokom sastanka sa finansijskim analitičarima, dok je izvršna direktorka kompanije, Meg Witman, takođe imala par provokativnih komentara.

Ovaj prelazak na ne-Windows uređaje dešava se usled smanjenja Winter (Microsoft-Intel) tržišta.

„Tržište se danas menja mnogo više nego u proteklih 30 godina. Tada je trebalo da budete samo malo brži od konkrurencije i stvari su bile znatno predvidljivije, međutim, sada smo u novom svetu sa brojnim operativnim sistemima, novim arhitekturama, grafikom i pod-sistemima“, izjavio je potpredsednik personalnih sistema HP-a, Dion Vajsler.

Sa druge strane, i Vitmanova je imala svoje viđenje Intela i Microsofta:

„Tradicionalno profitabilna tržišta za HP sada su poremećena. Kada su personalni sistemi u pitanju, Wintel uređaje agresivno napadaju ARM personalni kompjuteri i uređaji koji koriste konkurentske operativne sisteme. Dugogodišnji partneri HP-a poput Microsofta i Intela sada postaju konkurencija“.

Ovaj prodor na nova tržišta vode mesta poput Kine, gde se proda znatno više tableta nego, recimo, u Americi – i najveći broj njih ne koristi Windows.

HP je trenutno fokusiran na četiri operativna sistema – Microsoft, Android, Chrome i Ubuntu.

Ipak, HP ne odustaje od PC tržišta, koje i dalje vredi 170 milijardi dolara, ali ono je u polakom padu.

Izvor: B92

Related Post