Huawei: Veća i manja desetka

Kada je Huawei prvi put predstavio svoj novi vodeći telefon P10, bilo je jasno da se radi o odličnom uređaju. Sada na testu imamo nešto veći P10 Plus i pristupačni P10 Lite.

Na konferenciji za štampu na kojoj je predstavljen P10, Huawei je govorio o mnogim unapređenjima i rešenjima koja su ostala rezervisana za Plus verziju P10. Potpisnik ovih redova voli velike telefone, i sve s dijagonalom manjom od 5,5 inča mu je nepraktično, pa je P10 Plus došao kao pravo osveženje. Veliki ekran, poboljšana rezolucija, unapređena Leica f/1.8 SUMMILUX optika, ali i baterija ozbiljnog kapaciteta značajno podižu lestvicu u odnosu na regularni P10. Možda će korisnici koji su navikli na telefone nešto manjih dimenzija upitno podići obrvu i reći da je 5,5 inča „fablet“ kategorija, ali kada se malo naviknete na udobnost velikih ekrana, teško ćete se vratiti na manje uređaje.

S dizajnerske strane, velika „P‑desetka“ slična je mlađem bratu, što i jeste bila ideja. Povećana je interna memorija, pa sa 6 GB RAM‑a nekoliko godina nećete brinuti o zastarelosti hardvera, a 128 GB je dobrodošlo, s obzirom na visok kvalitet 4K video‑snimaka koji umeju da zauzmu dosta prostora. SUMMILUX optika pokazuje svoje kvalitete u odnosu na SUMMARIT sočiva u P10 (i Mate 9), posebno u uslovima slabijeg osvetljenja, pa te slike imaju više detalja a manje šuma usled manje potrebe za korekcijom ISO vrednosti i dužine ekspozicije.

Ekran je prostran, udoban i ima odličnu reprodukciju boja, Kada je  autonomija u pitanju, sa P10 Plus slobodno računajte na dva dana uobičajene upotrebe, a kada je potrebno, opcija brzog punjenja napuniće za pola sata bateriju na 50 odsto, što je impresivno kada nemate mnogo vremena, a znate da vam punjač neće biti blizu.

Na dizajn nemamo zamerki – P10 i P10 Plus su odlično napravljeni. Zahvaljujući metalnom kućištu i 2,5D staklu lepo leže u ruci, a jedinu primedbu imamo na prosečne slušalice koje su uz telefon ove klase morale biti bolje.

P10 Lite nastavlja dobro poznatu formulu pristupačnih a kvalitetnih telefona, koji u srednjoj klasi imaju ozbiljnu konkurenciju, ali u poslednje vreme Huawei nekako uvek ponudi više za manje novca. Novi P10 Lite više zajedničkih osobina deli sa P9 nego sa P10, od koga ima fizički veći ekran i vrlo sličan, elegantan dizajn. Zakrivljeno 2,5D staklo je ugrađeno, ali izostale su dve kamere, Gorilla zaštita ekrana, te jak čipset i USB C. No P10 Lite i dalje slovi za moćan telefon, odmerenih dimenzija, solidne kamere i dobre autonomije. Iako nemate 4K video, slike su oštre, s dosta detalja, a tu je i 3 GB radne i 32 GB interne memorije za udoban rad u narednih nekoliko godina. Oba telefona dolaze sa svežim Android‑om 7.0 i EMUI 5.1, što je uvek pohvalno, posebno za telefone srednje klase.

Huawei je serijom P10 pokrio lep segment tržišta: P10 i P10 Plus za premijum korisnike koji žele najbolje uređaje i mogu da biraju između veličina koje im odgovaraju (pandan iPhone 7 i Plus, odnosno S7 i S7+ konkurenciji), ali i P10 Lite, za one koji hoće dobar uređaj, ali im je i dalje drago da u novčaniku nešto ostane.

Izvor: pcpress.rs

Related Post