I Haiti tablet za trku ima

Haiti, karipska država poznata po siromaštvu, političkoj nestabilnosti, ali i po proizvodnji ruma, nedavno je napravila veliko iznenađenje, ulazeći u svet visoke tehnologije sa sopstvenim android tablet računarom.

Zavučena između tekstilnih fabrika u industrijskom parku Porto Prensa, odmah do sirotinjskog kvarta, jedna kompanija je počela sa proizvodnjom jeftinog tableta pod nazivom Surtab, što na haićansko-kreolskom znači “na stolu”, preneo je Rojters.

Za razliku od fabrika pored, gde loše plaćeni radnici proizvode jeftino donje rublje za američko tržište, radnici Surtaba su opremljeni lemilicama, odeveni u čisto belu radnu odeću.

Seržin Bris je ponosna na svoj posao. “Nikada nisam ni pomišljala da ću jednog dana raditi na izradi tableta”, rekla je ona.

Sa 200.000 dolara dobijenih od američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID), i uz uvoz komponenti iz Azije, ova haićanska start ap kompanija proizvodi tri modela tableta sa ekranima od sedam inči, koji koriste Guglov operativni sistem Android.

Oni se kreću od jednostavnog WiFi tableta sa 512 MB radne memorije, koji se nudi po ceni od 100 dolara, do 3G modela sa memorijom od 2GB, koji se prodaje za 285 dolara.

Izvor: B92

Related Post