Istorijski uspeh: Paraplegičar prohodao zahvaljujući patentu srpskog neurohirurga

Ova procedura koja se zove neuronski bajpas generiše impulse iz mozga i izaziva pokret koji do sada nije bio moguć usled oštećenja kičmene moždine
Srpski neurohirurg Zoran Nenadić koji živi u Kaliforniji uspeo je da Amerikancu (26) koji je usled saobraćajne nesreće pre pet godina ostao paralizovan, povrati moć hoda.

Ovo je prvi slučaj da jedan paraplegičar koji je bio potpuno paralizovan od struka na dole usled povrede kičmene moždine, može samostalno da hoda.
Kako je objasnio Nenadić, ova procedura koja se zove “neuronski bajpas” generiše impulse iz mozga i izaziva pokret koji do sada nije bio moguć usled oštećenja kičmene moždine.

uspeh1

“Nakon uspešno obavljenog zahvata, mladić je mogao samostalno da korača tri metra što je veliki uspeh s obzirom da do juče nije imao osećaj u nogama” rekao je Nenadić i dodao da je sve u glavi.
“Čak i nakon godina paralize, mozak i dalje može da generiše snažne moždane talase koji se mogu iskoristiti za osnovno hodanje” objasnio je doktor.

Iako je ovaj Amerikanac i dalje daleko od potpune slobode kretanja, činjenica da može da pomera noge je sam po sebi veliki pomak. Za rekonektovanje nogu i mozga tim neurohirurga na čelu sa dr Nenadićem je koristio specijalnu kapu koja stimuliše nerve u mozgu.

“Ovo je veliki uspeh, u daljem radu ćemo videti da li je ovo primenljivo i na druge pacijente” objasnio je doktor.

Pacijent je punih 19 nedelja učio kako se ponovo hoda. Kapa je povezana sa pojasom koji pacijent nosi oko struka i koji emituje impulse koji aktiviraju mišiće nogu.

Izvor: newsweek.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + 17 =