ISTRAŽIVANJE DALO ODGOVOR: Zašto novopečene MAME često objavljuju fotke DECE na Fejsbuk

Pre par godina Sara Šop-Salivan, profesor humanističkih nauka i psihologija na Ohajo univerzitetu, primetila je nešto čudno skrolujući početnu stranu na Fejsbuku. Mnoge njene ženske prijateljice koriste sluku svoje novorođene dece kao svoju profilnu sliku. U početku ni ona nije pridavala toliko pažnje toj pojavi, ne uviđajući uzroke i posledice. Međutim, postavila je pitanje:

– Nekako mi je sinulo u trenutku. Hej, pa to je vaš identitet, veoma intimna stvar. Zapravo, to je ono šta ste vi sada- rekla je Sara.

Naravno, postoje i one mame koje jednostavno uživaju da pokazuju svoje bebe, kao i da tu radost dele sa svojim prijateljma i rođacima na mreži. Međutim, Šop-Salivan je posumnjala da tu postoji neki dublji razlog, te da mlade mame vide Fejsbuk kao mesto, i pogodan teren gde će balansirati svoj stari identitet sa novim.

Kao psiholog, ona je pokušala da razume da li i kada žene traže validaciju na na Fejsu za svoju novu ulogu majke i da li su u većem riziku od depresivnih simptoma kada to urade. Sa obzirom da je ona već radila istraživanje u kome je vrednovala ulogu novih roditelja u svojoj dugoročnoj sudiji, odlučila je da uključi i ovo pitanje u svoje istraživanje.

Rezultati koje je dobila mogu dovesti novopečene majke u situaciju da se zapitaju zašto one zapravo koriste društvene mreže na taj način. Platforma društvenih mreža može ponuditi savete i podršku od zajednice, pa često objavljivanje i komentarisanje nekih korisnika može pojačati njihovu zabrinutost u vezi nove uloge roditelja.

bebe

Sara i njeni saradnici analizirali su podatke 127 učesnica i utvrdili da kada žena oseti veći društveni pritisak da bude savršena majka i počne posmatrati materinstvo kao centralnu ulogu u njihovom identitetu, na počne češće postavljati fotografije sa decom. Većina testiranih majki često i koristi sliku svoje bebe kao svoju profilnu fotografiju.

One mame koje teže ka savršenstvu u ulozi roditelja i traže spoljašnju validaciju te svoje uloge, takođe snažnije izražavaju svoje emocionalne reakcije, bile one pozitivne ili negativne, a u zavisnosti od broja kao i prirode komentara njihovih prijatelja.

Ta veza sa Fejsbukom može imati svoju cenu. Devet meseci nakon porođaja, kod tih istih mama se pojavilo više simptoma depresije, slabog apetita i poremećenog sna.

Studija nije mogla odrediti dinamiku uzrok-posledica između majčinske želje za validacijom, njenog posvećenog korišćenja Fejsbuka i većeg rizika za simptome depresije, ali Šop-Salivan veruje da bi mogla da postoji direktna veza.

– Mnogo mladih mama oseća pritisak da pokaže savršenu sliku svog materinstva, ali ako se iznutra vi ne osećate dobro to bi moglo biti veoma štetno – rekla je ona.

Ova studija nema stroga ograničenja. Ispitanice su obrazovane, zaposlene žene, uglavnom belkinje, što znači da istraživanje nije nacionalno reprezentativno. Učesnice su se takođe samostalno prijavile, što može biti dobar način da se utvrdi iz kojih pobuda koriste mrežu, ali ne i najprecizniji.

Postoje mame koje često objavljuju slike svoje dece, ali ne mare za komentare i ne traže validaciju svog novog identiteta (kao roditelja) na Fejsbuku, već uživaju u tome. Ali, sa druge strane one majke kojima reakcije na objave izazivaju stres i teskobu. Za njih Šop-Salivan ima jednostavan savet –  da naprave pauzu. Što znači isključivanje obaveštenja, manje objavljivanja i da pronađu drugi način da dostave fotografije svoje bebe prijateljima i rođacima.

Izvor: Srbija danas.com

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + three =