JEDNOG DANA UNIŠTIĆE NAS ROBOTI: Veštačka inteligencija je najveća pretnja po čovečanstvo!

Sve više stručnjaka upozorava da je razvoj veštačke inteligencije u vojne svrhe je najveća egzistencijalna pretnja po čovečanstvo. To je potvrdio i Ilon Mask, vlasnik kompanija Space X i Tesla Motors.

Naučnici okupljeni na Međunarodnoj udruženoj konferenciji o veštačkoj inteligenciji u Buenos Ajresu, uputili su pismo u kojem govore kako je raspoređivanje robota koji su sposobni za ubistvo bez ljudske intervencije moguće već za nekoliko godina.

Oni takođe smatraju da je potrebno zaustaviti razvoj autonomnog oružja sa veštačkom inteligencijom jer jer pitanje trenutka kada će se ona naći u rukama terorista i diktatora.

vi

Mask i čuveni fizičar Stiven Hoking dvojica su od stotine istraživača veštačke inteligencije koji su pozvali na zabranu razvoja veštačke inteligencije u vojne svrhe, ističući koliko je to opasan potez.
Ipak, na kraju pisma naučnici i stručnjaci istakli su i veliki potencijal veštačke inteligencije, koja na brojne načine može da pomogne ljudima i čovečanstvu, ali da njeno korišćenje u ratne svrhe nikako nije dobra ideja.

Pored Maska i Hokinga pismo peticiju je potpisao i suosnivač Apple-a Stiv Voznijak.

Izvor: Telegraf.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + twenty =