Kad vas špijunira vlastiti smartfon

Već je dosta pisano o aplikacijama koje neovlašćeno “uzimaju” podatke s vašeg pametnog telefona i šalju ih na servere svojih autora. Međutim, jedna kompanija koja se bavi sigurnošću, napravila je aplikaciju koja vaš pametni telefon može da pretvori u špijuna prve klase.

Aplikacija, nazvana DroidWhisper (šaptač Androidu), prati korisnikovu lokaciju, presreće poruke, snima razgovore i samostalno snima fotografije.

Kako piše TechHive, aplikacija može da se sakrije unutar bilo koje aplikacije za Android i tako skrivena radi u pozadini kad god je pametni telefon uključen.

Nakon instalacije, DroidWhisper prima uputstva od glavnog servera ili putem interneta ili putem SMS-a. Sve podatke koje DroidWhisper prikupi kod “žrtve” ponovo šalje na glavni server na kojem se prikupljaju podaci iz svih zaraženih pametnih telefona.

Pametni telefoni odlična su platforma za lansiranje napada iznutra na korporativnu ili vladinu mrežu. Zaraženi uređaj mogao bi da se iskoristi i za traženje slabosti u bezbednosti, na primer, Wi-Fi mreže na koju se korisnik povezuje, istakao je šef laboratorije Kevin Meknami pojasnivši kako pomoću aplikacije uređaj postaje veoma moćna platforma za nadzor.

Iako Kindsightova aplikacija nije dostupna u javnosti, pokazala je kako će korisnici u budućnosti morati da budu veoma oprezni prilikom preuzimanja i instaliranja aplikacija i pažljivo da čitaju kakva im daju ovlašćenja.

Naime, Meknami ističe kako Gugl Plej (službena prodavnica za Androidove aplikacije) pregleda aplikacije i blokira one koje sadrže maliciozne kodove, druge, dok druge prodavnice to ne rade.

Jedan neoprezan “klik” na lažnu verziju popularne igre ili poznate aplikacije mogao bi vlasnika da pretvori u hodajućeg špijuna, a da toga nije ni svestan.

Izvor: Vesti online

Related Post