Kada ćemo plaćati mobilnim telefonom

GOTOVO svaki aspekat naših života danas u manjoj ili većoj meri uključuje i mobilni telefon. Zato nije iznenađujuća činjenica da se svet moderne trgovine, zajedno sa finansijskim institucijama, okreće mobilnoj platformi kao primarnom kanalu prema krajnjim klijentima. Uz već poznate funkcije mobilne platforme u trgovini, kao što su razne loyalty aplikacije i istraživanje željenog proizvoda, ono što definitivno možemo prepoznati kao sledeći korak je plaćanje.

Na globalnom nivou užurbano se stvaraju preduslovi za ovaj način korišćenja telefona. Najbitniju ulogu u tome igra činjenica da se danas plaćanje korišćenjem mobilnih uređaja oslanja zapravo na već postojeću proverenu tehnologiju prihvatanja beskontaktnih kartica, koje postaju sve zastupljenije i na našem tržištu, a sama tehnologija koja omogućava njihovo prihvatanje postaje defakto standard.

– Tome svakako ide u prilog da velike kartične kuće, koje na globalnom nivou definišu standarde za prihvatanje platnih kartica, svojim partnerima, odnosno bankama, kroz svoje regulative nalažu da u određenom periodu moraju omogućiti prihvatanje beskontaktnih kartica na svojim POS uređajima. Od 2020. godine svaki terminal na području EU mora imati navedenu mogućnost. Dakle, korisnička infrastruktura je spremna – objašnjava Goran Bosankić, Pre Sales Manager/BU Payment Asseco South Eastern Europe.

S druge strane, broj izdatih beskontaktnih kartica stalno raste, pa je tako 2014. na globalnom nivou zabeležen porast od više od 35 odsto u broju izdatih kartica sa opcijom beskontaktnog plaćanja sa ukupno izdatih više od 600 miliona novih kartica u samo jednoj godini.

mobile-pay1

– Najpre, moramo biti svesni činjenice da je danas pametni telefon bez sumnje najmoćnija tačka interakcije s krajnjim korisnikom, za bilo kojeg pružaoca bilo kakve usluge. Današnji prosečan kupac će posegnuti za svojim uređajem barem jednom dnevno, kako bi proverio određeni proizvod, pogledao recenzije, cenu, karakteristike, ili jednostavno locirao prodajno mesto gde može dobiti željeni proizvod ili uslugu. Ako na sve to dodamo mogućnosti promocije kroz razne loyalty aplikacije, SMS i sl, jasno je da kroz dodavanje platne opcije pametni telefon postaje najbitniji kanal između trgovca i klijenta – ističe Bosankić.

Za samog kupca deo iskustva kupovanja koji nosi najmanje zadovoljstva je upravo – plaćanje. Ukoliko se to iskustvo plaćanja pojednostavi i učini atraktivnim, kao što je to slučaj s mobilnim plaćanjem, onda i celokupno iskustvo kupovanja postaje bolje i, na kraju, pozitivnije, kako za klijenta, tako i za samog trgovca, zaključuje Bosankić.

Izvor: Novosti.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 3 =