Kako da označite svoju firmu na Google mapi?

Verovatno ste primetili na Google mapama da mnoge firme i radnje raznih delatnosti imaju svoju oznaku tj. da su tagovane. Ova usluga je veoma korisna za objekte poput frizerskih radnji, fitnes klubova, cvećara, benzinskih pumpi, dok se kod velikih kompanija podrazumeva.

Ovo je naravno veoma zgodno, iz više razloga. Ako neko traži baš vašu firmu, dovoljno je da ukuca samo ime firme i odmah će videti kako da dođe do vas, nije potrebno da zna ulicu i broj. S druge strane, prolaznici koji se nađu u okolini, videće na mapi da se tu nalazi vaša radnja, što će možda ostati negde zapamćeno. S treće strane, na mape je moguće postaviti i fotografiju objekta, što može biti svojevrstan način za prikazivanje vašeg izloga ili ponude.

Kao i za sve Googleove usluge procedura je jednostavna, uz par trikova koji vam mogu pomoći da stvar lakše rešite. Za početak, morate biti ulogovani na svoj Google nalog. Zatim, posetite http://www.google.com/business/ – Google stranu namenjenu poslovanju i pritisnite plavo dugme “Get on Google”.

getongoogle

 

 

Zatim na mapi ukucajte ulicu vaše radnje na primer Višnjički venac. Kako neće biti pronađena jer još uvek ne postoji, stanite na kraj i pritisnite “Add your bussiness”.

 

addbus

 

Zatim unesite precizno sve podatke o svom preduzeću u određena polja. Ali pazite, ako ste na Google-u prijavljeni kao da ste iz Srbije i da koristite srpski jezik, kada budete birali kategoriju kojoj pripada vaša radnja, morate pisati ćirilicom. U suprotnom nećete moći da pronađete određenu kategoriju, pa se nećete ni registrovati.

podaci

 

Kada sve ovo završite ostaje samo da čekate. Na adresu koju ste naveli, poštom (da klasičnom poštom, dobro  ste pročitali) će stići pismo koje će sadržati verifikacioni kod. Ovo može potrajati i do desetak dana. Nekada su slali kod na mail ili na telefon, ali je ovo uvedeno odnedavno zbog predostrožnosti i kao dokaz da se stvarno nalazite na toj adresi. Kada dobijete verifikacioni kod vratite se gde ste stali i unesite kod. Posle toga u roku od 24h bi trebalo da budete vidljivi na mapama. Naravno, ovo ne mora da bude pravilo. Google zadržava pravo da obavi i dodatne provere pa se procedura može još odužiti.

 Izvor: PC Press

Related Post