Kako da saznate šta sve Google zna o vama

Okrutna istina je da vas Google stalno promatra. No, nije da mu vi ne pomažete…

Kad koristite Google zapravo sklapate posao, prenosi Independent. U zamenu za besplatno korišćenje servisa kao što su Gmail, Drive, pretraživanje, YouTube ili Maps vi Google-u dajete informacije o sebi koje on potom deli s oglašivačima.

Gledate videe o putovanjima, pretražujete destinacije u Aziji, proučavate ponude i aranžmane? Ubrzo ćete na mestima gde se Google-ovi oglasi prikazuju videti oglase o povoljnim putovanjima u Aziju.

Prijavljivanjem na Gmail otkrivate standardne stvari kao što su ime i prezime te broj telefona i lokaciju, no ono što je vrednije je što pretražujete i što čitate dok ste na internetu.

Kako biste doznali što Google zna o vama morate se prvo ulogovati i klikom na svoju profilnu fotografiju ili prvi inicijal ime u gornjem desnom uglu otvoriti svoj nalog kliknom na „My Account“. Potom idite na deo posvećen ličnim informacijama i privatnosti („Personal info & privacy“) te se tamo spustite na „Activity controls“.

 google-eye1

Sve što ste ikada pretražili i sve stranice koje ste posetili nalaze se u delu „Your searches and browsing activity“ dok se informacije o vama kako potencijalnoj meti oglašivača nalazi nešto ispod toga u posebnom odeljku ‘Ads settings’. Jedna od zanimljivijih opcija je pregled svih lokacija koje ste posetili.

Google vam naravno nudi opciju i da nešto od tih podataka, ili sve naravno, obrišete, ali moraćete to činiti postepeno. Zašto postepeno? Google ne želi da to brišete pa će vam to na najpristojniji mogući način otežati.

Izvor: N1 info.com

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + nineteen =