Kako da slobodno surfujete internetom, a da vaš pretraživač ne pamti sajtove koje ste gledali?

Da li ste znali da vaš Vaš računar, odnosno program koji koristite za pretragu interneta, pamti sve vaše aktivnosti na mreži?

Kada neki sajt posetite prvi put, njegov sadržaj će se sa interneta kopirati u računar i tu će ostati određeno vreme. Ako nakon nakon nekog vremena ponovo posetite isti sajt, računar neće morati iznova da preuzima njegov kompletan sadržaj sa interneta, jer ga već ima na svom hard disku. Na osnovu ovoga ćete primetiti da je vreme za otvaranje iste internet stanice znatno kraće nego prvog puta.

Računar takođe pamti i adrese svih sajtova koje ste posećivali i sve to beleži u “istoriji surfovanja” (browsing history), a često pamti i korisnička imena i lozinke koje koristite za pristup pojedinim sajtovima. Celokupni postupak je osmišljen sa ciljem da nam rad na računaru učini znatno lakšim.

haker

Iako postoji mogućnost brisanja svega što u Vašem računaru ostaje za vreme surfovanja, mnogi je ne koriste. Zbog ove činjenice, često se dešava da neko drugi “zaviri” u vaš računar i na taj način dođe do svega što je vađš uređaj prikupio dok ste surfovali internetom.

Brisanje istorije surfovanja predstavlja efikasno sredstvo da zaštitite Vašu privatnost, ali postoji još efikasnije i praktičnije rešenje, a to je – privatni režim surfovanja, ili “inkognito” režim surfovanja. Dok god je privatni režim surfovanja aktivan, računar neće pamtiti skoro nijednu internet stranicu koju ste posetili, niti bilo koji deo njenog sadržaja. Za vreme korišćenja privatnog režima surfovanja, računar neće pamtiti ni korisnička imena i lozinke koje koristite kako bi se ulogovali na određene sajtove.

Skoro svaki savremeni program koji se koristi za surfovanje internetom (Browser) ima mogućnost za surfovanje u privatnom (inkognito) režimu. Način aktiviranja privatnog režima se razlikuje u zavisnosti od toga koji pretraživač koristitite.

Najlakši način, a koji koristi Opera i Google Chrome je prečica “Ctrl+N”. Kada ukucate to, računar će automatski otvoriti privatan prozor koji možete koristiti potpuno slobodno. Ukoliko je drugi istraživač u pitanju, izaberite “Open new private window”. Na  “Google Chromium-u” inkognito prozor izgleda ovako.

privatni_prozor

Ovakav način surfovanja će vam obezbediti samo delimičnu privatnost, jer će internet operater (firma omogućuje pristup internetu) ipak imati uvid u to koje ste internet stranice posećivali. Ali nema mesta za brigu, jer operater neće te podatke zloupotrebiti, a pravo na uvid u vaše aktivnosti na internetu imaju isključivo nadležni državni organi, uz zvaničan nalog u slučaju sprovođenja istrage.

Ili jednostavno – svako ko posle vas sedne za računar, laptop računar, tablet računar ili mobilni telefon koji ste prethodno koristili, neće moći da sazna šta ste radili i gledali na internetu ukoliko ste za vreme surfovanja koristili privatni režim surfovanja.

Izvor: Srbija danas.com

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × three =