Kako da “ubrzate” Android telefon?

Veliki problem kod starijih mobilnih uređaja tokom rada s više aplikacija ne izaziva procesor, koliko nedostatak radne memorije.

Smartfon koristi RAM tako da prenosi privremene podatke, a što je većeg kapaciteta, to je lakše baratati sa više stvari odjednom. Evo kako možete optimizovati radnu memoriju svog uređaja na “bezbolan” način.

Operativni sistem i pripadajući procesi će redovno zauzeti dobar deo radne memorije već po uključivanju uređaja, čak i da korisnik ne aktivira neku dodatnu aplikaciju. S instalacijom više appova, widgeta i ostalog materijala, RAM se polako puni, a usprkos tome što Android u današnje vreme racionalno upravlja resursima, to ne znači da može raditi kao i prvog dana, ukoliko je “pretrpan”.

Za starije uređaje koji nisu rootovani treba ograničiti količinu widgeta i live wallpapera, jer osim punjenja radne memorije itekako utiču i na trajanje baterije uređaja.

Slična stvar važi i za aplikacije koje bez znanja korisnika mogu raditi “u pozadini”.

Kako biste organizovali aplikacije i odredili koje treba da rade, a koje ne, treba da odaberete Settings, Apps ili Application Manager kako biste dobili izveštaj o svim aplikacijama na uređaju.

Za deaktivaciju aplikacija dovoljno je ući u detalje i odabrati “Disable”, ali treba da znate da zbog toga u slučaju pojedinih app-ova može doći do nestabilnosti u radu uređaja.

Rootovani uređaji s microSD podrškom imaju nešto više opcija, a trik je da kreirate particiju na (što je moguće bržoj) SD kartici koja će služiti kao sekundarni izvor radne memorije. To je moguće izvesti tzv. RAM Expander aplikacijama poput ove, a pre svega treba proveriti da li je uređaj kompatibilan (preuzeti MemoryInfo & Swapfile Check i napraviti test za RAM Expander).

Nakon toga treba pokrenuti RAM Expander, dozvoliti joj root pristup i odabrati optimalnu vrednost za particiju (kako bi se dobile najbolje moguće performanse). Za završetak priče dovoljno je odabrati Swap Activ i uživati u nešto bržem uređaju.

Ipak, ovim potezom SD kartica postaće nečitljiva na računarima.

Ako ste već rutovali telefon, preporučujemo da instalirate modifikovanu verziju Android sistema Cyanogenmod ukoliko je on dostupan za Vaš uređaj. Preporučujemo da odnesete telefon u servis radi instalacije jer nekada možete oštetiti nepovratno Vaš telefon ako pogrešite u praćenju koraka instalacije.

Izvor: b92.net

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × two =