Kako da zaštitite mejl od hakovanja

Bilo da je reč o vašem mejlu, nalogu na društvenoj mreži ili čak platnim karticama, hakovanje nije mali problem.

Nakon što su se pojavile fotografije poznatih ličnosti, veliki broj korisnika je zabrinut za svoju sigurnost. Ukoliko imate sreće, banka ili kompanija čiji servis koristite će odmah primetiti da se nešto loše događa s vašim nalogom i blokirati ga, odnosno obavestiti vas.

Kako biste ponovo došli do pune kontrole nad svojim mejlom, potrebno je da kontaktirate s ljudima iz te kompanije i dokažete da ste vi pravi vlasnik. Može se dogoditi da su hakeri čak promenili lozinku za vaš nalog, što predstavlja dodatni problem. Većina korisnika ima jednu lozinku za više naloga, što je takođe dodatna poteškoća. U tom slučaju, potrebno je da zatražite resetovanje lozinke ili da pokušate da pristupite nalogu uz pomoć tzv. sigurnosnog pitanja. Ako uspete u tome, potrebno je da odmah promenite staru lozinku na svim nalozima.

pass

Kako da se zaštite

Najbolja zaštita je da ne koristite sajtove za koje prvi put čujete i da izaberete što kompleksniju lozinku koju nećete ponavljati. Dosta sajtova je uvelo opciju dvosmerne autentikacije. To znači da, kada želite da se ulogujete na neki nalog, od servisa dobijete poseban broj kao SMS koji tada treba da unesete kako biste potvrdili identitet. Iako mnogi korisnici ne vole da ostavljaju broj svog mobilnog telefona na internetu, to je najbolji način zaštite.

Izvor: Blic

 

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 1 =