Kako koristiti Internet u romingu

Zavisno od toga gde ste rešili da odete u odmor postoji nekoliko opcija da i dalje budete online (ako uopšte to želite), a da Vam ne dođu astronomski računi za telefon. Prva opcija je svakako da ugasite prenos podataka u romingu:

Settings -> Mobile networks -> Data roaming i otčekirajte ovu stavku.

Tip1Tip2

Sledeći korak, pošto ste upravo ugasili prenos podataka i više ga nećete imati kada odete u inostranstvo, jeste da koristite WiFi mreže (prenos će i dalje da radi dok ste u Srbiji).

U velikim lancima restorana, kao što je MCDonalds, imate uglavnom otvoren i besplatan Internet bez šifre, dok većina taverni i ugostiteljskih objekata nudi WiFi ali je potrebno da zamolite osoblje da Vam daju šifru.

Za malo naprednije korisnike preporučujemo aplikaciju koja se zove WiFi Free. Ova aplikacija zahteva da imate Foursquare nalog, a lepota je što će Vam prikazati sve obližnje ugostiteljske objekte koji imaju WiFi, nazive pristupnih tačkaka kao i šifre za iste. Jedina mana je što Vam je za njeno korišćenje potreban Internet 🙂

Ako pak letujete u Crnoj Gori, preporučujemo Vam da uzmete neku od njihovih kartica. Mi smo testirali Telenor SIM karticu samo za Internet, koju smo kupili u njihovom predstavništvu u CG (ima ih u svakom gradu). Za 10 EUR dobijete 15 dana interneta u punoj brzini dok ne potrošite 3 GB a posle možete nastaviti da surfujete po brzini od 128kb/s ili dobunite za veće brzine. MTEL Vam sa druge strane nudi za svega nekoliko EUR-a (za 3 EUR) na kartici koju možete koristiti i za pozive i SMS, 9GB prenosa podataka dok ih ne potrošite.

Sad kada imate Internet savetujemo Vam da koristite samo aplikacije za komunikaciju putem Interneta, kao što su Skype, Viber, Whatsapp. Imajte na umu da osoba sa kojom želite da komunicirate mora da ima neku od ovih aplikacija instalirano i da ima pristup Internetu.

Uživajte uletovanju 🙂

Related Post