Kako pravilno formirati bateriju

Ovo pitanje se dosta često postavlja, a odgovori nisu baš uvek tačni, pa smo s toga pripremili kratko uputsvo kako pravilno formirati bateriju, kao i nekoliko jednostavnih saveta koji mogu znatno uticati na vek trajanja baterije, vašeg uređaja.

Litijum-jonske (Li-ion) baterije su već dugi niz godina u upotrebi i danas se najčešće koriste jer su po karakteristikama ispred nikl metal hibridnih (NiMh) i nikl-kadmijum (Ni-Cd) baterija. Daleko su lakše, a pritom imaju isti kapacitet, koji s vremenom ne gube. Imaju i do 40% duži vek trajanja, kao i veći broj punjenja i pražnjenja. One se, pored upotrebe za telefone, koriste i za lap-topove, MP3 plejere i tablet računare.

Baterije koje su se koristile pre litijum-jonskih, zahtevale su specijalne režima formiranja- neprekidno punjenje po 12 sati, pa čak i ponavljanje do 3 puta. Ovo danas apsolutno nema smisla, jer mobilni telefoni u sebi imaju kolo punjenja, koje samo reguliše struju i kada se baterija napuni ono automatski prekida punjenje baterije. Proizvodjači baterija kažu da bi bateriju trebalo puniti 10 do 12 sati prilikom prvog punjenja ali to rade isključivo da bi bili sigurni da će potrošač tu bateriju prvi put stvarno napuniti do kraja. Dakle, da bi se litijum-jonska baterija pravilno formirala, dovoljno je samo napuniti je do kraja.

Što se tiče čuvanja baterije, da bi imala duži vek trajanja, preporučuje se da se drži dalje od izvora toplote, i da bude napunjena između 20% i 80%. Takođe, uređaje ne treba koristiti na niskim temperaturama, jer i to utiče na trošenje baterije. Ponekad je čak dobro bateriju isprazniti i napuniti do kraja, a u slučaju da se neki uređaj ne koristi duže vreme, bateriju treba napuniti na oko 40% i ukloniti je iz uređaja, kako ne bi došlo do curenja.

Da bi Vam baterija što duže trajala savetujemo Vam da podesite na Vašem telefonu GSM only (kod većine telefona ovo se nalazi u Settings -> Wireless and Networks -> Mobile Networks -> Network Mode – > GSM only).  Telefonu dosta baterije crpi kada traži mrežu za prenos podataka, odnosno bolju opciju. Ukoliko izaberete GSM only internet će Vam raditi za nijansu sporije ali zato baterija drži provereno i do 15% duže!