Button Remapper, aplikacija za promenitu uloga fizičkim tasterima na telefonu ili tablet računaru

Evo kako podesiti da telefon napravi fotografiju kada se pritisne taster za zaključavanje telefona? Takođe, ovo uputstvo može da vam pomogne oko celokupne reorganizacije uloga fizičkih tastera na vašem Android uređaju!

Većina pametnih telefona i tablet računara dolaze barem sa tri fizička tastera, a to su tasteri za kontrolu tona i taster za zaključavanje/otključavanje telefona. Dakle, ta tri tastera su nekako obavezna. No, pojedini uređaji imaju i više fizičkih tastera, tipa taster za početni ekran, dodatne opcije ili taster za korak unazad.

E sada, pojedini telefoni čak imaju posvećeni taster za okidanje ili pokretanje kamera aplikacije. Taj taster često bude od ogromne koristi pri fotografisanju. Mnogo je lakše okinuti selfie dodirom na posvećeni fizički taster nego dodirom na taster koji se iscrtava na ekranu.

Ali šta kada telefon nema takav taster, već je opremljen samo onim osnovnim? Nemojte se brinuti jer postoji rešenje za to. Zapravo, postoji više načina da iznova organizujete funkcije fizičkih tastera koje vaš uređaj poseduje. Jedan od lakših je da koristite “Button Remapper” aplikaciju. U pitanju je veoma “matora” aplikacija koja postoji još od Ice Scream Sandwich verzije Android-a. Ali, to ne znači da ona ne može da odradi svoj posao i sa novijim verzijama, uključujući i Marshmallow!

Da bi aplikacija mogla da obavi ono što se od nje očekuje, potrebno je da uređaj prethodno bude root-ovan. Razlog tome je jednostavan. Kako Button Remapper aplikacija promenila uloge fizičkim tasterima, ona mora da izmeni neke sistemske datoteke. To nije moguće sve dok joj se ne dodeli pristup root-u.

taster6

Sačuvajte aplikaciju na memoriju svog telefona pa je potom instalirajte.

Ok, nadamo se da ste uspeli i da sada već imate Button Remapper aplikaciju na svom uređaju. Ako je tako, pokrenite je i dodelite joj pristup root-u. Na početnoj stranici aplikacije imaćete prikazanu fabričku postavku uloga fizičkih tastera, uključujući onsovne tastere koje smo nedavno pomenuli.

taster5

Primera radi, ukoliko želite da podesite da taster za početni ekran (eng. home button) bude taster za okidanje prilikom korišćenja kamera aplikacije, onda je potrebno da dodirnete na “Power”.

Po dodiru na “Power” pojaviće vam se iskakajući panel “Edit Key” u kom možete odrediti ulogu i stanje.

taster4

Uloga je zapravo ispod naslova “Action” i tu treba da odredite da taster ima ulogu okidanja ili pokretanja kamera aplikacije. Dakle, vi treba da dodirnete na “Focus” ili “Camera”.

Ispod imate naslov “State” gde imate mogućnost da odredite stanje tj. da li će se kamera aplikacija pokrenuti kada je telefon u satanju sna ili ne, Znači, u mogućnosti ste da birate da li će taster moći da bude u funkciji dok je telefon zaključan, odnosno dok mu je ekran isključen ili kada je on otključan i spreman za korišćenje.

taster2

Nama bi odgovaralo da se kamera aplikacija pokrene prilikom pritiska na taster za početni ekran i u momentu kad je telefon zaključan. U tom slučaju ispod naslova “State” treba odrediti “Wake”.

taster1

Na kraju samo dodirnite na “OK” i primenite unos na Apply. Telefon će se restartovati, a uloga tastera će biti promenjena.

Izvor: Pametni telefoni.rs

Related Post