Kako razlikovati lažni kineski Samsung Galaxy S4 od pravog?

Nije tajna da Samsung dominira svetskim tržištem pametnih telefona. Međutim kineskih kopija nikad dosta. Galaxy S3 i Galaxy S4 su takođe iskopirani u milionima primeraka. Pre par godina su na tržištu bili telefoni koji su bili kopije iPhone-a, HTC-a itd. ali nisu bili ovoliko slični originalu. Sada su Kinezi usavršili tehniku kopiranja i kopije su gotovo iste kao originali.

Tako da sada imamo problem. Kako primetiti i izbeći kopiju, klon tj. lažni Android pametni telefon? Koje korake preduzeti da ne bi ste bili žrtva kupovine lažnog Galaxy S4 telefona? Na Reddit-u je osoba koja je bila žrtva ove prevare postavila razlike.

Većina ovih telefona se kupuje online i imaju gotovo isti izgled kao i pravi telefon. Ipak, kada se malo bolje pogleda, postoje razlike. Kupovina ovakvih kopija možda i nije loša ideja, međutim, ne i ako želite da kupite original, a uvale vam kopiju po ceni originala.

FIZICKE RAZLIKE

s41

Klon Galaxy S4 telefona može izgleda slično Galaxy S4, ali nema šanse da budu identični. Tako da ako možete da ga lično pogledate iz “prve ruke”, pa čak i preko fotografije, možete uočiti fizičke razlike.

Autentični Galaxy S4 ima 5 inčni ekran koji ima vrlo male ivice koje ga okružuju. Klonovi uglavnom imaju veći prostor između ekrana i ivice telefona, što je znak da je ekran manji nego što bi trebalo i telefon nije kompaktan kao što su dizajneri to zamislili.

Sledeća stvar gde možete uočiti razliku su fizički dugmići (da Samsung ih i dalje ima), najviše home dugme koje se nalazi ispod ekrana i tačno na sredini. Galaxy S4 ima hromirane ivice ovog plastičnog dugmeta i tačno je na sredini između ekrana i donje ivice uređaja. Klonovi ovo dugme uglavnom imaju nešto niže, tako da izgledaju nešto drugačije.

Takođe ima izveštaja o tome da klonovi nemaju kapacitivne dugmiće sa strana home dugmeta. Samsung logo se često razlikuje od originala, veličina i boja ugrađenog LED blica, kao i celokupan osećaj u ruci je drugačiji od originala, kao i njegova težina.

Kada ste ovo (ako ste imali prilike) ispitali, treba preći na softver.

SOFTVERSKE RAZLIKE

s4

Ako niste uočili razlike pregledanjem same izrade hardvera, treba da pregledate i softver koji dolazi sa telefonom. U slučaju Samsung Galaxy S4 telefona, verzija Android koja dolazi sa uređajem je 4.2.2. Takođe bi trebalo da ima TouchWiz. Samsungova verzija izgleda Androida. Kako da primetite razliku? Naravno, uđete u settings.

Naravno, ovo nije uvek sigurica. Na slici iznad možete videti da prema Settings ekranu telefon ima Android 4.2.2. Ali softver ne izgleda ni blizu kao Jelly Bean (Android 4.2.2). U suštini radi na Androidu 2.3 Gingerbread (prema Build broju koji se vidi na Settings ekranu).

Ovo naravno nije normalno, da uređaj ima jednu verziju, a prijavljuje drugu. Uvek možete pogledati Screenshot-ove Androida 4.2.2 i videti lično kako izgleda i pre nego kupite Samsung Galaxy S4 proveriti da li ima isti takav interfejs.

Takođe možete videti i da li telefon ima Samsung opcije, poput one detekcije pogleda, softvera koji dolazi sa uređajem, aplikacija kamere, Samsung Hub itd.

Takođe možete instalirati CPU-Z aplikaciju ako ste u mogućnosti i videti da li S4 ima Exynos ili Snapdragon procesor, koliko RAM memorije itd.

Izvor: SrboDroid

Related Post