Kako se hakeri obučavaju i usavršavaju

Svoje veštine razvijaju hakovanjem političara i velikih kompanija. Grupa ruskih hakera čije mete su uglavnom političari i kompanije, proteklih osam godina razvijali su i unapređivali svoje veštine, tvrde bezbednosni istraživači.

Sudeći prema Kaspersky Lab-u, ruska Sofacy grupa hakera ne smanjuje svoje aktivnosti, bez obzira što su prethodne godine privukli dosta pažnje na sebe. Čak rade suprotno, grupa je svoje delovanje proširila još sofisticiranijim metodama i tehnikama hakovanja.

Grupa, koja je poznata i po imenima Fancy Bear, Sednit, Strontium i Apt28, deluje još od 2008. godine. Njihove mete su uglavnom vojna preduzeća i vladine agencije širom sveta.

hakeri

Rade tako što zaraze žrtvin računar raznim virusima, od kojih jedan može da oporavi druge koji su blokirani ili deaktivirani antivirusom. Grupa je ranije tražila da se poveća stabilnost malvera kako bi u slučaju da jedan omane, drugi uvek imao pristup sistemu. No, Sofacy sada deluje mnogo sofisticiranije.

Sofacy unapređuje načine na koje krade podatke iz raznih računara koji nisu povezani na internet. Hakeri su kreirali nove verzije modula koji omogućavaju kopiranje podataka sa USB uređaja u stealth režimu koji su prethodno bili korišćeni na računarima koji nisu bili povezani na internet, piše Tech Viral.

Izvor: mondo.rs

Related Post