Kineski TCL kupio prava na BlackBerry mobilne telefone

Kineska kompanija TCL potpisala je ugovor s kanadskom kompanijom BlackBerry prema kojem će dizajnirati, proizvoditi i prodavati BlackBerryjeve mobilne telefone i pružati podšku korisnicima.

BlackBerry će obezbediti softver za određene usluge. Ovaj ugovor važi za globalno tržište, ali će biti određenih ograničenja, jer se ne odnosi na Nepal, Bangladeš, Šri Lanku, Indiju i Indoneziju. Razlog za to je činjenica da BlackBerry već ima dogovor o licenciranju u Indoneziji, a trenutno radi na novom ugovoru s jednom Indijskom kompanijom.

Kompanija BlackBerry je u septembru saopštila da će prestati da proizvodi sopstvene mobilne telefone i da će se fokusirati na softver.

Suština svega je to da buduće BlackBerry smartfone neće proizvoditi istoimena kompanija. To nije preveliko iznenađenje, jer je kompanija TCL ranije za BlackBerry proizvela Android telefone DTEK50 i DTEK60 korišćenjem komponenti koje su deo Alcatelovog smartfona Idol 4.

BlackBerry je 2009. godine pokrivao 20 odsto globalnog tržišta smartfona, a ovaj udeo je u međuvemenu drastično opao – na samo 0,1 odsto.

 

Izvor: b92.net

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 4 =