Kinezi hakovali Google Pixel za manje od jednog minuta

Sigurnost Androida mnogima je najveća boljka, dokaz toga je i novi Googleov pametni telefon.

Vrlo verovatno, pogotovo ako ne “čačkate” previše po svom pametnom telefonu, nisu prevelike šanse da će vam ga neko zaraziti i napraviti nepopravljivu štetu. Ali, mogućnost je tu, pogotovo je, sasvim logično, ranjiv Googleov mobilni operativni sistem Android, jer je reč o softveru otvorenog koda koji je takav savršena meta za hakere. Naravno, Google i te kako vodi računa o sigurnosti, ali koliko je ona zapravo krhka dokazali su kineski hakeri na takmičenju PwnFest 2016 koje je održano u Seulu. Na takmičenju “belih hakera” mete su bili gotovo svi operativni sistemi, brojne aplikacije, internet pretraživači, a najveće zanimanje je vladalo za Google Pixel, nedavno predstavljeni smartphone s poslednjom verzijom Androida.

Qihoo 360 je naziv hakerskog tima koji je Google Pixel hakovao za manje od 60 sekundi! Kinezi su iskoristiti stari, odavno poznati propust “zero-day vulnerability” kako bi “iskrcali” takozvani exploit na Google Pixel, preuzevši kontrolu nad pametnim telefonom za manje od minuta. Za taj su uspeh osvojili nagradu od 120 hiljada američkihdolara, ali su, svakako, zabrinuli brojne sigurnosne stručnjake koji su se nadali da će Google Pixel ipak malo duže odolevati pokušajima hakovanja. Odmah je najavljeno kako će Googleovi developerski timovi istog trenutka krenuti s razvojem “patcha” koji bi trebalo da potkrpi ovaj propust. Pomalo je razočaravajuće da poslednja stabilna verzija Androida na Google Pixel pametnom telefonu pada tako lako, brzo i jednostavno za hakere…

Inače, Qihoo 360 hakeri su osvojili prvu nagradu i za hakovanje Microsoft Edge web pretraživača na Windows 10 Microsoftovom operativnom sistemu, kao i za Adobe Flash koji je “od pamtiveka” omiljena meta hakera, ne samo onih koje smatramo dobrima. Za sve svoje uspehe kojima su dokazali ranjivost kineski hakeri iz Qihoo 360 tima su nagrađeni sa 520 hiljada američkih dolara.

Izvor: b92.net

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − 2 =