Ko sve treba da se plaši Google Naočara?

Jednostavan odgovor je svi! Pored ogromnog broja aplikacija koje će Google Glass da donese, inovativnosti kao i eventualno smanjenje upotrebe telefona, zato sto će nam sve biti pri ruci (ili oku); doneće i stvari zbog kojih bi svi trebalo da se pribojavamo ovog uređaja.

Mobilni telefon je uspeo da postane objekat sa kojim imamo najviše interakcije u toku dana, a neki više s njim provode vremena nego sa svojim bližnjima. Međutim, ono što mobilni telefon nije mogao jeste da vidi ono što se dešava van džepa. Iako je telefon pametan uređaj koji omogućava ogromnom broju programera da napravi aplikaciju kakvu želi, do sada taj isti telefon nije imao VIP mesto odakle može da vidi i čuje sve što Vi vidite.

Google Glass ima istu mogućnost kao i Android telefon, zbog toga sto je i sam baziran na Android OS; a to je da programer može za sebe da razvije aplikaciju kakva mu je potrebna. Tako, razne programerske biblioteke sada mogu da se upotrebe za nove inventivne aplikacije koje nužno ne moraju da budu “loše” prirode. Na primer, svaki prosečan programer korišćenjem OpenCV biblioteke može da napravi aplikaciju za Google naočare koja bi prepoznavala lica ljudi. Zamislite sad šetate ulicom i Vaše naočare prepoznaju odbeglog begunca i alarmiraju policiju, ili nestalu devojčicu kojoj se odavno izgubio trag.

Sad se postavlja pitanje zašto se onda plašiti. Prvi razlog je privatnost, koja ni do sada na ulicama nije postajala, ali nije ni toliko pokretnih kamera. Vaši kontakti iz telefona dok u javnosti listate imenik lako će biti snimljeni. Ako imate Facebook, prolaznik će sa lakoćom da Vam pronađe profil, biće potrebno samo da Vas pogleda jednom i da imate sličnu sliku na profilu.

Ovde nije kraj. Ovo je tek početak, a možda se i Vama desi da predugo pričate sa nekom drugaricom/drugom dok neko u klubu ima na sebi Glass.. 🙂

Related Post