Koji android telefon kupiti

Uskoro će i najuporniji zameniti svoje stare Nokie nekim novim modelom. Ono što njih očekuje je svakako šok, jel se za godinu dana promeni mnogo, a za 5 godina mnogo mnogo više. Ako ste ljubitelj Andorid-a ili jednostavno želite da kupite jedan, sigurno ste se zapitali koji android telefon kupiti?

Pokušali smo da napravimo listu trenutno najboljih telefona koji se mogu pronaći kod nas sa svim uporednim karakteristikama. Verujemo da smo u tome uspeli. Ukoliko ne želite detalje, obradovaće vas tabela na kraju teksta koju smo namerno stavili na dno zajedno sa najboljim telefonom, jer ima toliko dobrih modela da je šteta da ih ne pogledate.

Postoji jedna ogromna razlika između Android i Apple pametnih telefona, a ona stvara kult koji dva tabora korisnika čini večitim protivnicima.

Svedoci smo da je poslednji talas pametnih telefona nadograđen Android Jelly Bean-om, iako mnogi još uvek koriste Android 4.0 Ice Cream Sandwich, što ne mora značiti da je to obavezno loše.

Ako imate stariju verziju OS, npr. 2.3, nemojte misliti da je to nešto loše, jel pored toga što stare vezije kod vas rade savršeno, jednostavno npva verzija nudi malo vise gunkcija i drugaciji korisnički interfejs. Ponekada, za razliku od drugih OS (Windows), kad instalirate noviju verziju Android-a telefon će vam raditi brže.

Samsung pravi gomilu pametnih telefona sa Android OS, Sony je presekao veze sa Ericsson-om, ali još uvek imaju ambicije kada su u pitanju Google-ovi telefoni. Zatim tu su i druge marke, kao npr. Acer, LG, Huawei i mnogi drugi. HTC je prestao sa praksom izbacivanja previše telefona, ali je i dalje jedan od izraženijih Android proizvođača telefona.

Mnogo različitih karatkeristika i varijacija u veličini ekrana, snage procesora, softvera i dizajna, svima nama znatno otežava odabir pravog Android telefona.

Da bi rešili ovu nedoumicu i sa ciljem da pronađete najbolji telefon za Vas, mi smo prikupili 13 najboljih  i rangirali ih po performansama hardvera, verzijama i update-u OS-a, potencijalu, izdržljivosti, dizajnu i po svemu drugom što zanima korisnike i što jedan telefon čini vrhunskim ili manje dobrim.

Dakle, predstavljamo Vam 13 najboljih Android telefona koji se danas mogu kupiti:

 

13. Mesto: Sony Xperia S

Sony Xperia S

Xperia S je telefon koji ima dosta pozitivnih peona sa svojim HD ekranom, kamerom sa 12 megapiksela i dual core procesorom, i to ga čini jednim od najboljih telefona u 2012. godini.

Sony je u ovaj model veoma ljubazno upakovao dosta softvera, tako da nema potrebe da sa prvim uključivanjem telefona odmah pohrlite na Google Play.

Baterija nije najjača strana ovog telefona ali generalno će trajati makar jedan dan, pod normalnim uslovima.

Iako na 13. mestu, Xperia S je svakako telefon koji se može proglasiti pobednikom, kada je u pitanju novac koji je potrebno izdvojiti.

Prednosti: HD ekran; Kamera sa 12 megapiksela; Softver; Cena.

Mane: Baterija.

 Saznajte više o karakteristikama ovog telefona >>>

 

12. Mesto: Motorola Razr i

Motorola-RAZR-iMotorola je uradila odličan posao sa modelom Razr i, tako što je ovom telefonu dodala neke nove opcije i time jasno stavila do znanja da želi da ostane u trci kada su u pitanju pametni telefoni.

Činjenica da se memorija može proširiti na 64GB, predstavlja vrlo privlačnu ponudu.

Motorola Razr i je telefon koji je toliko jednostavan za korišćenje da čak i novajlijama, po pitanju Androida, ne predstavlja problem.

Pored toga, ima jako dobar signal i pruža brzi, vrhunski pristup internetu. Takođe se ne sme zaboraviti impresivni Super AMOLED ekran koji je razvučen od ivice do ivice.

Motorola Razr i nije telefon vrhunskih performansi ali je svakako dobar telefon sa sjajnim ekranom.

Prednosti: Veličina i težina; Veliki ekran; Intelov procesor; Razumna cena.

Mane: Dizajn; Mala gustina piksela; Loša vibracija;

Saznajte više o karakteristikama ovog telefona >>>

 

11. Mesto: Samsung Galaxy S2

Samsung Galaxy S2

 Da ne bude zabune, iako na 11. mestu, ovo je i dalje sjajan telefon, zahvaljujući Ice Cream Sandwich apdejtu i odličnom dizajnu.

Povrh svega, ovaj telefon pokreće apdejtovani Jelly Bean, što znači da je Samsung Galaxy S2 i dalje pristojan izbor, u odnosu na novac koji treba izdvojiti.

Ono što je zaista najbolje u vezi sa ovim telefonom je ono što je upakavano u kućištu, ali još važnije od toga je da je Samsung koristio vrhunsku tehnologiju, i da ovaj telefon radi gotovo savršeno.

Dual core procesor na 1.2GHz, Super AMOLED plus ekran, i odlične zvučne performanse media plejera čine ovaj telefon još uvek ugodnim za korišćenje.

Ukratko, S2 je i dalje dobar telefon za surfovanje internetom, navigaciju, medije i socijalne mreže.

Samsung Galaxy S2 ne samo da je postavio nove standarde pametnih telefona u 2011. godini već ih je i probio, i uspeo da isprati takmičenje sa Apple-ovim pametnim telefonima.

Prednosti: Super brz; Izuzetno tanak; Ekran; Odličan kvalitet poziva; Snimanje video zapisa.

Mane: Klimava maska; Loša tastatura.

Saznajte više o karakteristikama ovog telefona >>>

 

10. Mesto: Sony Xperia T

Sony Xperia T

 Za Sony Xperia T se slobodno može reći da je Džejms Bond telefon. To niko ne može poreći jer je kamera zabeležila kako ga 007 koristi, u poslednjem nastavku serijala o specijanom agentu, po nazivom Skyfall.

Xperia T poseduje neke slabije tehničke karakteristike, od drugih telefona na ovoj listi, ali to ne znači da je Xperia T nije dobar telefon.

Xperia T se vratila na korišćenje dizajna koji je primenjen na modelu Xperia Arc, što znači da ima lepu zakrivljenu poleđinu, koja dobro leži u ruci, a veliki ekspanzivni ekran pruža odličnu video reprodukciju, zahvaljujući  Bravia Engine-u.

Može se reći da je Sony ovim modelom proizveo još jedan impresivan pametni telefon, koji nudi vrhunsku funkcionalnost i performanse koje se traže od isto takvog telefona.

U poređenju sa ranijim modelima, kao što su npr. Sony Xperia S ili Xperia Z, Xperia T je daleko, daleko superiorniji.

Ovo je veoma dobar telefon, i uprkos tome što koristi dual core procesor, kretanje kroz interfejs je glatko i lako.

Prednosti: Dizajn; Veliki ekran; Reprodukcija video zapisa.

Mane: Dual core procesor; Slabije tehničke karakteristike.

Saznajte više o karakteristikama ovog telefona >>>

 

 

9. Mesto: HTC One X+

HTC One+

One X+ je najveći i najrazmetljiviji od svih HTC modela u 2012. godini.

One X je imao quad-core Tegra 3 chipset-om, za vrhunski prenosivi Kudos, i sada je HTC iskoristio taj dizajn, izbacio nefunkcionalne bitove, i dodao „+“ u oznaku.

Memorija ovog telefona je proširena na 64GB, što je znatno unapredilo korišćenje web browsera i HTC tastaturu učinilo neuporedivo pouzdanijom. Nažalost, baterija i dalje čini slabu tačku ovog telefona.

Ne može se reći da je dizajn unapređen u odnosu na One X ali je X+ ipak lep telefon.

Novi procesor, zajedno sa Android 4.1 and Sense 4+ UI apdejtom, čini One X+ daleko moćnijim i peivlačnijim za kupce, od svog starijeg brata.

HTC- ova poslednja verzija Sense interfejsa, u kombinaciji sa ekranom, fensi modernom konstrukcijom i odličnim performansama čini ovaj telefon itekako primamljivim.

Prednosti: Odličan ekran; Brzina procesora; Fantastična tastatura.

Mane: Baterija nije sjajna; Memorija se ne može nadograditi.

Saznajte više o karakteristikama ovog telefona >>>

 

 

8. Mesto: LG Optimus 4X HD

LG Optimus 4X HD

 LG je dosta kaskao za ostalim proizvođačima već duže vreme. Ovaj model obećava, kombinujući poslednju reč tehnologije, quad-core procesor i veliki 4.7 inčni ekran koji nosi rezoluciju od 1280 x 720 piksela, LG je stvorio pravo čudovište od telefona. Rezultat ovoga je veliki ali ipak tanak telefon.

LG Optimus 4X HD je brz, odličan za web upotrebu, pravo je zadovoljstvo koristiti tatsturu na tako velikom ekranu, gladak je, moćan i jednostavno na njemu sve radi baš kako treba.

Ipak, u poređenju sa Google Nexus 4, pozitivan utisak stečen na prvi pogled polako bledi.

Optimus 4X HD je dobar i svestran telefon ali mu nedostaje „šminka“ i neke od karakteristika koje krase lidere kao što su HTC i Samsung telefoni.

Prednosti: Brzina surfovanja; Nadogradiva memorija; reprodukcija video zapisa; Baterija.

Mane: Ekran; Kamera; Signal koji varira; Zvuk pri reprodukciji audio zapisa.

 

Saznajte više o karakteristikama ovog telefona >>>

 

7. Mesto: HTC One S

HTC One S

 HTC One S je podjednako dobar kao i daleko veći One X, iako sa njim možete uživati i u snazi Qualcomm’s S4 procesora.

Istina je da ima skromniji ekran od One X-a, ali to ujedno predstavlja i prednost jer ga dimnezije čine pogodnijim za nošenje i korišćenje jednom rukom, čak se stiče utisak da je brži.

Ne koristi samo Android Jelly Bean, već i apdejtovanu verziju HTC Sense overlay-a, što mu daje izuzetnu snagu pri korišćenju kamere.

Kamera i alati za fotografije su gotovo identični onima koje koristi One X, kao i kućište, odnosno maska telefona, koja svojom konstrukcijom i metalik dizajnom podsećana na raketu.

Kombinacija cool izgleda i najnovije softverske podloge Android-a i HTC-a, svakako je dobar izbor.

Prednosti: Softver; Kamera.

Mane: Ekran.

Saznajte više o karakteristikama ovog telefona >>>

 

 

6. Mesto: Samsung Galaxy Note 2

Samsung Galaxy Note 2

 Samsung  je ovim modelom veličinu ekrana doveo na gotovo besmislene dimenzije. Galaxy Note nudi ekran od čak neverovatnih 5.3 inča, što ga čini neuporedivo većim od bilo kog drugog smart telefona danas.

Sa Galaxy Note 2, Samsung je otišao i korak dalje, ponudivši 5.5 inčni ekran.

S Pen Stylus je ažuriran da obuvhati više od 1.000 različitih nivoa osetljivosti na pritisak, dok je rezolucija ekrana impresivno pojačana.

Kao i mnogi drugi Samasung telefoni, Galaxy Note 2 ima solidne performanse, koristi Android Jelly Bean i apdejtovani Touchwiz overlay.

Super AMOLED HD Plus rezolucija u kombinaciji sa unapređenim S Pen-om, čini Galaxy Note 2 vrlo ugodnim za pisanje.

Bez obzira na veličinu, ovo je zaista sjajan telefon.

Prednosti: Sjajna baterija; Nadogradiva memorija; Neverovatan ekran; LTE; Zapanjujuće brz.

Mane: Visoka cena; S-pen; Kamera; Dimenzije.

Saznajte više o karakteristikama ovog telefona >>>

 

 

5. Mesto: Google Nexus 4

Google Nexus 4

 Na ovom projektu su zajedno radili Google i LG, kako bi na tržište izbacili fantastičnu ponudu- toliko dobru da čak ni Apple-ovi fanovi ne mogu ostati ravnodušni.

Činjenica je da je ovo telefon sa performansama svetske klase, i da je cena gotovo smešno niska. Developeri odlično znaju koliko je zahvalno imati ovaj telefon zato što za njega uvek izlaze prvo update-ovi i uvek možete imati poslednju verziju Androida.

Naravno, postoji i nekoliko stvari koje bi mogle biti bolje ali u ovom slučaju prednosti svakako dominiraju u odnosu na mane.

Nexus 4 je lepo dizajniran, ima zapanjući ekran i koristi poslednju verziju Android operativnog sistema.

Poseduje više načina za povezivanje i sjajan je kada su u pitanju pozivi i razgovori.

Nema previše memorije,  nema najbolji ekran na tržištu i mnogi smatraju da Android 4.2 verzija operativnog sistema nije najbolji izbor, ali ovo je i dalje odličan telefon.

Prednosti: Lep, elegantan dizajn; Fantastičan ekran; Android 4.2; Neverovatna cena.

Mane: Memorija se ne može nadograditi; Nema fleš internet; Nema 4G; Kamera bi mogla biti bolja.

Saznajte više o karakteristikama ovog telefona >>>

 

 

4. Mesto: Sony Xperia Z

Sony Xperia Z

 Sony-jev novi uređaj je svakako najimpresivniji do sad. Slušalice su veoma kvalitetne, kao i veliki ekran koji ostavlja vrlo malu površinu za masku, prostirući se gotovo do samih ivica. Inteligentna kamera omogućuje snimanje vrhunskih fotografija, a da pritom nema gubljenja vremena na podešavanja.

Otporan je na vodu i prašinu, što ga čini izuzetno pogodnim za korišćenje i u najlošijim uslovima. MicroSD kartica je spakovana u neverovatno malom kućištu, što je samo još jedna prednost Xperia Z.

Kada se tome doda Bravia Engine 2, koji znatno utiče na rezoluciju video zapisa, dobija se pobednički telefon. Xperia Z svakako vraća Sony u trku pametnih telefona.

Ima još prostora za poboljšanje, npr. kada je u pitanju ekran ali Sony će to bez sumnje popraviti sa nekim narednim modelom.

Prednosti: Vodootporan; HD zvuk; Dobra kamera; Odličan kvalitet audio zapisa.

Mane: Fiksna baterija; Soeftverske greške.

Saznajte više o karakteristikama ovog telefona >>>

 

 

3. Mesto: Samsung Galaxy S3

Samsung Galaxy S3

 Možda je iznenađujuće što Samsung Galaxy S3 ne zauzima prvo mesto, ali imajte na umu pojavljivanje modela S4.

S3 je i dalje čudesan telefon. Poseduje svaku opciju i svaku mogućnost koja se traži, pa čak i više od toga. Samsung Galaxy S3 je podigao standarde kada su pitanju izdržljivost baterije, brzina procesora i medijski menadžment.

Dizajn nije oduševio, kao što je to bio slučaj sa S2, ali to je i jedina veća zamerka i još jedan razlog za nestrpljivo iščekivanje S4.

Ukratko, S3 je brz, elegantan, poseduje novu tehnologiju i nećete biti razočarani, ukoliko je baš ovaj telefon Vaš izbor.

Prednosti: Odlična baterija; Perfektan ekran; Quad core procesor; Vrhunski medijski menadžment.

Mane: Dizajn; S Voice not optimised.

Saznajte više o karakteristikama ovog telefona >>>

 

2.Mesto: HTC One

HTC One

 Samsung Galaxy 3 je izgubio dominaciju nakon dve godine na tržištu, ali i dalje stoji rame uz rame sa HTC One modelom i nijanse presuđuju. To nema nikakve veze sa kvalitetom  S3, to je i dalje sjajan telefon, ali činjenica je da je HTC napravio telefon koji je vredan razmatranja svakog korisnika. Možda je i drugi razlog bio to što nismo hteli da prva 2 mesta zauzmu Samsung modeli pa smo bili dosta objektivni kod ocenjivanja.

HTC One poseduje vrhunsko aluminijumsko kućište, Full HD ekran, i pojednostavljenu verziju Sense 5.0 kao i Android Jelly Bean. Samsung i HTC imaju potpuno drugačiji pogled na to kako bi trebalo dizajn a i samo kućište da izgleda.  HTC u ruci odaje osećaj skupocenosti, jel je dosta teži od Samsung modela, ali isto tako iz našeg iskustva, pri padu mnogo je veća šansa da se HTC raznese u komade nego što je do slučaj sa Samsungom koji ima dosta lakše kućište i malo je otporniji na padove.

Inovacije su više nego dopadljive, i daleko više od marketinškog trika. Zoe funkcija omogućuje pravljenje predivnih video zapisa, a kamera u visokoj rezoluciji pravljenje fotografija u istom rangu.

Jedini razlog što ovaj telefon ne može da dobije svih pet zvezdica je slabija baterija, koja može da predstavlja problem ako ste napredniji korisnik, ali u svakodnevnoj upotrebi će odraditi posao.

Prednosti: Odličan dizajn; Osetljiv na dodir; Inovativna kamera.

Mane: Nema slot za memorijsku karticu; Loša baterija; Suviše jednostavan alarm.

 A sada ono što smo svi sa nestrpljenjem iščekivali…

 

1.Mesto: Samsung Galaxy S4

Samsun Galaxy S4

 Samsung Galaxy S4 ima ogroman Full HD ekran, poboljšanu kameru i komponente koji mu daju sjajnu brzinu, a sve je to upakovano u kućište iste veličine, kao kod njegovog prethodnika S3.

Ipak mnogi će na prvi pogled teško uočiti razliku između ova dva modela, jer i S4 ima isto kućište od polikarbonata, kao i metalik traku sa strane, dok je plastika mnogo tvrđa pa se stvara utisak boljeg kvaliteta.

Bilo je dosta špekulacija o funkcijama Samsung Galaxy-a S4, i neke su bile dosta precizne, neke malo manje. Došlo je vreme da ih uporedimo i vidimo šta se zapravo krije ispod maske ovog telefona.

Ono što bi svi morali da znaju je da megapikseli i gigabajti ne znače baš ništa ako konfiguracija nije dobro ukomponovana. Na osnovu ove konstatacije, postavlja se pitanje koliko je zaista S4 poboljšan u odnosu na S3?

Dizajn:

Iz korejskog brenda tvrde da je ovaj telefon izgrađen na četiri temelja: poboljšanoj kameri, boljoj konekciji (vezi sa drugima), zdravlju i blagostanju, kao i time što čini život lakšim. Iako ovo zvuči dosta hiperbolički, S4 ipak opravdava skoro sve specifikacije koje su predstavljene u ponudi.

Boje koje krase ovaj telefon su mudro izabrane, a  5-o inčni  Full HD Super AMOLED ekran je maestralno spakovan u dimenzije od 136.6 x 69.8 x 7.9mm. To znači da ima nešto manji ekran od S3.

S4 je veoma lagan (130 grama), ali ono što ne oduševljava je plastika, koja je doduše kvalitetnija nego kod S3, ali ipak daleko od one kao kod HTC One modela. Naravno ovo neće preterano uticati na uspeh ovog telefona, i sigurno će postići makar istu prodavanost kao i S3.

U poređenju sa drugim telefonima iz Galaxy linije, S4 nastavlja u istom stilu kao Galaxy Note 2 i S3, kada je nasleđe dizajna u pitanju. Sve u svemu kada izvadite S4 ljudi neće ni primetiti da imate novi telefon, što za one koji vole da se hvale novim uređajem može biti pomalo frustrirajuće.

Naravno, bitno je ono što se nalazi ispod maske, ali nije bilo na odmet potruditi se malo više i izmeniti dizajn. Spolja gledano, čini se da je S4 samo unapređena verzija modela S3.

Ekran:

Prava je šteta što ovo nije prvi Full HD ekran na tržištu, jer nakon što su ih HTC i Sony izbacili, korisnici su se već navikli na ovo i polako postaje standard kada su ekrani pametnih telefona u pitanju. Ali u odnosu na C3, ovo je veliki pomak i kvalitet slike se ne da porediti. Može reći ko šta hoće o prednostima i bojama LCD-a, ali osvetljenje ekrana Samsung Galaxy S4 je tako dobro podešen, da je ligama ispred LCD-a, to je činjenica. Gustina piksela od 441ppi, nije u rangu sa HTC One-om, ali i dalje je dovoljno dobra za prosečnog korisnika.

Interfejs:

Samsung zaista nije ažurirao Touchwiz, ali je zato dodao neke pametne nadogradnje, na koje će korisnici sigurno obratiti pažnju. Na primer, ekran registruje prst udaljen i do dva santimetra, te ga mali zrak svetlosti sledi za vreme otključavanja telefona. Karakteristike ovog telefona su svakako dobre, ali najveći akcenat je stavljen upravo na interfejs, pa je jasno čime je Samsung sa modelom Galaxy S4, pokušao da impresionira. Zahvaljujući tome što S4 koristi Android Jelly Bean 4.2.2, dodata je još jedna nova opcija, u gornjem desnom uglu za obaveštenja, pomoću koje se može aktivirati ili deaktivirati dosta toga. Problem može predstavljati octa-core procesor koji radi na 1.6 GHz Exynos 5 CPU, i 2GB RAM memorije, koji izvlače dosta energije, odnosno troše bateriju više nego što bi trebalo.

Poruke:

Dobra vest za one koji dosta pišu poruke je da je tastatura kakvu je ima prethodni model, zamenjena Swiftkey-om, najboljom android tastaturom. Sličan algoritam koriste i svi novi BlackBerry modeli telefona.

Kamera:

Kamera je dosta napredovala u odnosu na S3, zahvaljujući 13MP senzoru na poleđini telefona. Iz Samsunga tvrde da je ovo kamera koja pruža fantastične rezultate pri prigušenoj svetlosti, ali pitanje je u kolikoj meri može da se nosi sa HTC One-om. Kamera poseduje zaslepljujući blic, fotografije su jasne i čiste, a brzina je za svaku pohvalu.

Baterija:

Samsung je uspeo da smanji debljinu C4 u odnosu na model C3, što nije uticalo na bateriju koja je sada daleko većeg kapaciteta, i koji iznosi od 2,100mAh do 2,600mAh, pa samim tim obećava i duže trajanje. Ali sa svim pikselima koje poseduje, i HD ekranom, ne treba očekivati čudo. Svakako octa-core procesor koji Samsung Galaxy S4 koristi, treba da podstakne proizvođače da naprave što izdržljivije baterije, što će se u bliskoj budućnosti nesumnjivo i dogoditi.

Prednosti: Neverovatan ekran; Super brzi procesor.

Mane: Kućište potpuno plastično; Touchwiz nije ažuriran.

Saznajte više o karakteristikama ovog telefona >>>

I dalje se dvoumite koji Android telefon da kupite?
Za kraj smo spremili uporedne karakteristike TOP 10 Android telefona  na jednom mestu:

Naziv

Samsung Galaxy S4

HTC One Samsung Galaxy S3
Sony Xperia Z
Google Nexus 4 Samsung Galaxy Note 2 HTC One S LG Optimus 4X HD HTC One X+
Sony Xperia T

Slika

 samsung-galaxy-s4  HTC_One  12051842-samsung-galaxy-s3-coupon  Sony_Xperia_Z  nexus  Samsung1_2  htc one s  lg-optimus4x-hd-2  HTC-One-X-Plus-front-black@10X  Sony-Xperia-T
Cena
559 €
530 €
389 €
480 €
319 €
449 €
275 €
269 €
399 €
284 €
Ocena  6  6  5  4  4  5  4  5  4  4
Hardver
delete-icon
Softver
delete-icon
Ekran
delete-icon delete-icon
Tastatura
delete-icon delete-icon
Baterija
delete-icon delete-icon delete-icon
Zvuk
delete-icon delete-icon
Memorija delete-icon delete-icon delete-icon
Kamera
delete-icon delete-icon
Konekcija
delete-icon
Dizajn
delete-icon delete-icon delete-icon