Koju mrezu izabrati, MTS, VIP, Telenor? Šta je najbolje za vaš džep

Ovaj članak će vam pomoći da se opredelite za mobilnog operatera (ili da pobegnete od postojeceg), bez naklonosti ka ijednoj mreži. Zaključak smo izuvkli na osnovu činjenica i iz realne prakse. Ako neko misli drugačije, radujemo se vasim komentarima, jer je krajnji cilj da se pomogne običnom korisniku da izađe iz začaranog kruga velikih računa, koje samo operateri znaju kako su nastali i nadje nacin da ima kontrolu nad parama koje mu mesecno trosi na telefoniranje i poruke.

Koja je po vama najbolja mreža?

View Results

Loading ... Loading ...

Prvo da se ogradimo od svih mogućih ataka na ovaj članak :

  • Prvi deo vezan je za realne cinjenice, koje smo iskusili na svojoj kozi kod jednog od “nasih” operatera tako da snosimo posledice toga sto je napisano
  • Drugi deo pisanja su samo pretpostavke poslovne politike koju mobilni operateri primenjuju, moze se reci teorije zavere, sto ne znaci da to neko radi,  ali i neki nacin povecavanja racuna sigurno postoji. U potpunosti se ogradjujemo od toga sto je napisano u delu teksta teorije zavere, za to nemamo dokaze i to predstavlja obican “blogerski” bunt i vidjenje onoga kako mi mislimo da su ti racuni nastali

Rob racuna. Uzimate telefon na račun? Razmislite jos jednom da li to da uradite

 Zamislite sledecu situaciju: imate prepaid karticu (tj nemate racun – placate dopune), i zovu vas iz Telenor centrale i ljubazno vas pitaju da li zelite da predjete na racun, prakticno cete imati isti izdatak ako ne i manji jer dobijate gomilu minuta poruka, itd. Do sada ste trosili 800 din mesecno na dopune i prihvatite ponudu, misleci da ste dobro prosli i da sad ne moram da idete stalno do trafike..

Onda vam prvi racun dodje 1000 din plus pdv :). Ovo nije nista strasno dok se ne pojavi efekat varirajuceg racuna, gde samo mobilni operater zna sta je naplatio i zasto se razlikuje visina racuna u tolikoj meri za iste potrosnje.

Drugi primer je bio slucaj iz VIP mreze. Uzeli smo telefon na racun u popularnoj ponudi “za dinar”, cime smo se obavezali za koriscenje mreze ugovorom od 2 godine. U medjuvremenu, racuni su bez ikakvog razloga stizali po 3-4000 dinara, za istu potrosnju minuta i poruka, i cesto se razlikovalo ono sto je pisalo da ce stici kao racun sledeceg meseca od onoga je stvarno stiglo na adresu. Kada smo se zalili i isli do prodajnog objekta, zalbu su slali u centralu i smanjivali su nam racun. Kada nismo racun smo morali da platimo kakav jeste.

Na kraju smo hteli da dignemo ruke od mreze, medjutim, rekli su nam da moramo da vratimo telefon, koji je sticajem okolnosti izgubljen. Resenje je doslo u spaljivanju VIP kartice, i sad sa nestrpljenjem cekamo sledece racune do isteka ugovora da vidimo koliko ce para mimo pretplate racun da bude.

Resenje: Vratili smo se grebanju i dopunama. Telenor kartica moze da vam ustedi do nekoliko hiljada dinara, dovoljno je da uplacujete nedeljno po 200 dinara i da dobijete po 200 i vise minuta zavisno od ponude i vise stotina SMS poruka. Verujemo da slicnih akcija ima i u MTS mrezi ali ne garantujemo, jel kako smo naveli nismo sa njom imali iskustva.
Pretplata za VIP za nas paket 800din (dok ne istekne ugovor), plus 800 din za dopune u Telenoru  = 1600 din. Prethodan prosecan racun 2500 din. Procenite sami

Koja je nabolja mreza?
Nema je. Potrebno je sami da se odlucite prema onome sta ustvari vama treba. Mi smo imali dosta negativno iskustvo sa VIP mrezom, ali se isto tako desavalo da u Telenoru dodje visok racun, koji posle zalbe smanje. Sa MTS-om nemamo toliko iskustva, ali verujemo da ni oni nisu daleko od ostalih. Ako zelite i internet i da pricate bez prekida, mozete da trazite akcije koje imaju MTS i Telenor kad vam za nekoliko stotina dinara nude neogranicen Internet, odredjen broj minuta i poruka. Takodje, znamo dosta ljudi koji imaju korektne racune kod navedenih operatera sto nas sve vise tera da sumnjamo da postoji neki mehanizam koji svi koriste (u ovom slucaju imovinska karta ili nesto slicno, sto smo opisali u sledecem delu teksta).

Dosta pozitivno iskustvo imali smo sa Telenorom kad je u pitanju roming. U proseku sa 1-2 putovanja mesecno u inostranstvo (Grcka, Nemacka), sa solidnim brojem poslatih SMS poruka i par poziva, potrosnja se kretala do oko 500 dinara vise nego inace. Za Crnu Goru su takodje jeftini tako da je potrosnja jos manja.

Ispod smo vam izdvojili dva paketa koja su primamljiva za prosecnog korisnika u Srbiji (potrosnja oko 1000din na mesecnom nivou) i uporedili ih. VIP nismo uzimali u obzir, mozete reci da smo neobjektivni, ali kad se jednom opeces…

Pozivi u tarifnom paketu PRENESI I SURFUJ obračunavaju se prema broju započetih minuta. Sve cene prikazane su sa PDV-om. Nakon što potrošiš sve minute i poruke iz svog PRENESI I SURFUJ paketa, fiksna naknada za svaki započeti razgovor iznosi 6,9 dinara, cena minuta za sve pakete je 6,9 dinara, cena SMS poruke je 3,9 dinara, a cena MMS poruke je 11,80 dinara.

Uspostava veze se naplaćuje 4,60 dinara nakon što potrošite minute uključene u pretplatu. Zauzeće ili poziv na koji nije odgovoreno se ne naplaćuje.

Obračunski interval je 60s. Obračunska jedinica za prenos podataka je 1kB.

Cene su prikazane u dinarima, sa porezom.

 

 

Telenorov prenesi i surfuj 500 mislimo da ne nudi dovoljan broj minuta cak i za korisnike koji malo telefoniraju, 150 minuta moze da bude “knap”. Medjutim ako su vam svi prijatelji u Telenor mrezi, onda ce vam ovo itekako znaciti jer imate jos 1000 minuta posle potrosenih 150 koje mozete besplatno da trosite u mrezi.

Ako su vam prijatelji u drugim mrezama, bolja opcija je MTS Mix Net M pake, koji vam nudi 300 minuta, 600 poruka i 600 MB.

Teorije zavere – kako mobilni operateri formiraju racune
Recimo da je planiran ostvareni promet 5 jedinica (miliona, milijardi kako hocete) za odredjen vremenski period da bi se pokrili troskovi i zaradilo. Taj uslov se ne ispuni, i onda da bi se odrzala likvidnost poslovanja upotrebljava se jedna od sledecih taktika:

  1. nasumicno povecavanje racuna: npr. svakom petom korisniku racun se poveca za za 10-15%
  2. formiranje racuna na osnovu jmbg, podacima o vlasnistvu, visini primanja itd: imajuci u vidu u kakvoj drzavi zivimo, ne bi nas cudilo da svi mobilni operateri za svoje korisnike poseduju njihovu imovinsku kartu i znaju kolika primanja imaju da bi znali koliko mogu da vas “otkinu”
  3. “usao je u roming, okreci nule”: ovo je jedan od okidaca kada krecu da se okrecu brojevi vrtoglavo. Jos ako niste iskljucili prenos podataka u romingu… (:

Zakljucak

Novi pametni telefoni traze stalnu konekciju sa Internetom i vi mu to ne mozete pruziti bez da predjete na postpaid (osim da pratite akcije za prepaid gde vam daju po odredjeni broj MB jednorocno). Ovo je jedan od glavnih razloga povecanog broja postpaid korisnika kod svih mreza – potreba za stalnim Internetom.

Nasa preporuka je da ako zelite da kontroliste svoj racun, to uradite tako sto cete uzeti prepaid karticu koji mozete da dopunite. Ovde nemate nikakvu pretplatu, a velika je sansa da cete potrositi ukupno za mesec dana koliko bi dali za samu pretplatu u nekoj mrezi.

Na kraju vam nismo direktno pomogli da se opredelite za mobilnog operatera. Preporuka je da izracunate koliko vam minuta, poruka i mb treba mesecno (vise od 500 mb vam ne treba osim ako niste veliki ljubitelj sajtova koji traze bandwidth, npr youtube-u), i da na osnovu toga vidite gde vam je najjeftinije u kojoj mrezi na osnovu paketa koje nude. Nikako ne uzimajte telefone i ostalo na racun, jel ako vam se ne bude dopalo “šisanje” nećete moći da promenite frizera pre isteka ugovora ako vam se bilo sta desi telefonu.

Related Post