Konačno otkriven identitet kreatora Bitcoina

Dugo vremena niko nije znao ko je stvorio Bitcoin, kriptovalutu koju kao sredstvo online plaćanja prima sve više sajtova i servisa. Međutim, ime koje je oduvek bilo vezivano za Bitcoin je Satoši Nakamoto, pa je prirodno bilo pretpostaviti da se radi o nekoj osobi iz Japana. Međutim, to više nije slučaj.

Australijski preduzetnik Krejg Rajt  potvrdio je za BBC da je on zaista tvorac Bitcoina, a obezbedio je i tehnički dokaz za svoju tvrdnju. Rajtove tvrdnje potvrdili su i istaknuti članovi Bitcoin zajednice. Rajt je potom kontaktirao i The Economist i GQ, a iako je The Economist bio u početku skeptičan povodom njegovih tvrdnji, on je priložio validnu dokumentaciju. The Economist poručuje da je njihov zaključak da bi Rajt “zaista mogao biti gospodin Nakamoto”, ali da ostaje još važnih pitanja na koja bi trebalo odgovoriti.

Krejg Rajt ima milion Bitcoin-a na svom računu, što pretvoreno u novac iznosi oko 450 miliona dolara. Njegova kuća je čak bila i pretresana, ali policija nije pronašla ništa značajno.

Izvor: Benchmark.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =