Korisnici Androida u Srbiji među najbezbednijim

Prema rezultatima istraživanja “Sajber napadi na mobilne uređaje”, kojeg su sproveli Kaspersky Lab i INTERPOL u periodu između avgusta 2013. i jula 2014. godine, svaki peti Android uređaj sa Kaspersky zaštitom je napadnut je malverom bar jednom. Najčešći štetni programi su bili SMS trojanci, koji neovlašćeno i bez informisanja korisnika šalju poruke i pokreću pozivanje na specijalne brojeve koji ih skupo naplaćuju.

Ukupno million korisnika Android uređaja širom sveta susrelo se sa malicioznim programima u posmatranom periodu (između avgusta 2013. i jula 2014.) što predstavlja otprilike petinu svih korisnika proizvoda kompanije Kaspersky Lab namenjenih zaštiti mobilnih uređaja. Ovaj period je karakterisao najveći broj sajber napada registrovanih u poslednjih nekoliko godina.

Korisnici u Rusiji, Indiji, Kazahstanu, Vijetnamu, Ukrajini i Nemačkoj se nalaze među glavnim metama sajber napada koji ciljaju Android operativni sistem. Razlog je što ljudi u ovim zemljama često plaćaju sadržaje i onlajn usluge preko SMS poruka, a to za sajber kriminalce predstavlja atraktivnu priliku da unovče zlonamerne napade, brzo i anonimno prebacujući novac sa prepaid mobilnih naloga na naloge treće strane.

android-growth

 

U centralnoj i istočnoj Evropi, najveći broj primeraka mobilnog malvera Kaspersky Lab je detektovao u Ukrajini (44 odsto), a zatim u Poljskoj (23 odsto), Turskoj (11 odsto) i Rumunii (8 odsto); Na top 5 listi zemalja našla se i Grčka (7 odsto). Srbija se nalazi na začelju ove liste sa svega dva odsto učešća u ukupnom broju malvera namenjenog Android uređajima, zajedno sa Mađarskom, Hrvatskom i Češkom.

Glavni razlog za povećanje broja napada bilo je širenje malvera iz takozvane Trojan SMS porodice malvera. Od ukupnog broja, ovaj tip malvera se javio u 57.08 odsto svih otkrića. Na drugo mesto plasirao se RiskTool (21.52 odsto pozitivnih rezultata), uslovno legitiman programi koji može da se koristi u zlonamerne svrhe ( za slanje neovlašćenih SMS notifikacija na plaćene poruke, i prenošenje podataka o lokaicji itd.). Aplikacije sa agresivnim reklamiranjem (pop-up, notifikacije u status baru itd.) zauzele su treće mesto (7.37 odsto). U Istočnoj Evropi top 3 najaktivnijih tipova malvera je slično ovom: Trojan SMS sa 52 odsto, RiskTool – 32 odsto, AdWare – 6 odsto.

Izvor: Blic.rs

 

 

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =