Laptop ili desktop računar – koja varijanta je bolja?

 

Danas je teško zamisliti život bez računara – bilo da ste dete, tinejdžer ili odrastao čovek, on postaje neophodan saputnik u vašem životu. U zavisnosti od posla koji obavljate, računari su postali obavezno znanje gotovo svakom čoveku, bilo da ga koristite za posao ili zabavu.

Konačno ste se odvažili da kupite računar, a u dilemi ste koji da izaberete jer planirate da ga koristite duži period – jednostavno niste u mogućnosti da donesete pogrešnu odluku. Stari računar vam se pokvario, jurcate da nabavite novi jer sada već ne možete da zamislite svoje svakodnevne aktivnosti bez ove mašine. Ukoliko ste se pronašli u prethodnim redovima, predlažemo vam da pročitate tekst do kraja jer ćemo pokušati da rešimo sve vaše nedoumice.

Zašto laptop?

lap

Prva i osnovna pogodnost laptop računara je njihova prenosivost i štednja prostora. Naime, za laptop vam nije potreban poseban sto – za laptop ćete uvek pronaći adekvatno mesto u kući. Oni su manje bučni nego desktop računari, pa ćete u radu na njima imati zagarantovanu tišinu. Zbog štednje prostora, idealan je za porodice sa manjim stanovima, a pogotovo studente koji rade za računarom, ali i često putuju svojim kućama pa imaju mogućnost da računar uvek bude sa njima. Ako vam računar treba za osnovne aktivnosti bez mnogo performansi na njemu i nije vam od velike važnosti njegova snaga i ostale specifikacije jer se ne bavite time profesionalno, onda ne oklevajte – laptop je stvoren za vas.

Ukoliko koristite laptop, oslobođeni ste kablova i svega što vezuje vaš računar i čini ga glomaznijim nego što jeste. Velika prednost laptopova nad desktop računarima je što oni troše mnogo manje struje. Desktop računari poznati su po velikoj potrošnji energije zbog svih priključaka koje poseduju. Međutim, mnogi kao manu laptopa navode teško snalaženje bez upotrebe miša, ali miš je moguće dokupiti i koristiti ga bez kabla – samo uz mini usb koji vam stoji u laptopu.

Baterije na laptopu se brzo prazne – u početku su najjače i traju nekoliko sati, ali vrlo brzo postaju mnogo slabije pa je potrebno da uvek uz sebe imate punjač. Dobra strana ovoga je što laptop možete koristiti i bez baterije, ako radite kod kuće i ne prenosite ga svaki čas. Samo priključite laptop na punjač bez baterije i tako čuvate bateriju dugi niz godina. Na taj način izbegavate kupovinu nove baterije koja će vas koštati nekoliko hiljada dinara. Preporuka je da kod korišćenja laptopa nabavite i postolje za njega koje će da ga hladi i sprečava da se pregreje.

A zašto desktop?

pc

Pre svega, ukoliko nemate i smatrate da u budućnosti nećete imati potrebu za prenosom računara, onda je svakako desktop bolje rešenje. Laptopovi su sve prilagođeniji i napredniji, ali i dalje stoji činjenica da je pravi izbor desktop računar ukoliko računar ujedno predstavlja i vaše radno mesto. Ovakvi računari su generalno mnogo jači, imaju snažnije procesore, ekran i grafičku karticu i pružaju vam više mogućnosti – a ako planirate da ga nadograđujete, možete da zamenite neke delove pojedinačno ili nadogradite ceo sistem. Možete da pravite razne ekspanzije, a zbog takvog funkcionisanja kvarovi se mnogo lakše otklanjaju – kod laptopova je često nemoguće otkloniti kvar, a pritom su popravke laptopova drastično skuplje.

Ukoliko radite na kompjuteru, veća produktivnost vam je na desktop računaru, a imate i mogućnost kupovine još jednog monitora pored već postojećeg kako biste pospešili vaš rad. Ako nabavite laptop i poželite da ga nadogradite i zamenite neke komponente boljim, to često neće biti moguće izvesti do samog kraja. Na desktop računaru možete skladištiti daleko više fajlova, a da uz to vaš računar nesmetano radi. Bitna stvar je i što su ekrani kod desktop računara uglavnom veći od ekrana laptopa.

Takođe, ovaj računar je bolji izbor ako ste strastveni ljubitelj igrica, pogotovo onih novije generacije koje zahtevaju velike performanse vašeg računara – desktop računari najbolje podržavaju ovakve video igrice.

I laptop i desktop računar odlični su izbori, ali u zavisnosti od toga za šta su vam potrebni. Koji god računar da kupite, nećete mnogo pogrešiti jer su u pitanju nijanse – desktop računar je preporučljiv ako vaš posao zahteva napredniji rad na računaru, a laptop ukoliko vam je potreban za osnovnije performanse.

Izvor: Tehnomagazin.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + 6 =