Lažni antivirus program otima Androide

Nova pretnja usmerena je na Android i predstavlja se kao antivirus program, a potom “otima” uređaj i traži “otkupninu”.

Vlasnici uređaja koji koriste Android više se ne moraju samo brinuti oko virusa koji bi mogli naštetiti uređaju i njihovim podacima. Sada su tu i lažni antivirus programi.

Symantec je upozorio na pojavu Android.Fakedefendera, programa koji imitira antivirus program Android Defender, a koji blokira uređaj i od vlasnika traži “otkupninu”.

Kao i “ransomware” za personalne računare koji u poslednje vreme hara Windows-om.

Iz Symanteca ističu kako se lažna aplikacija različito ponaša na različitim uređajima. Nakon pokretanja prikazuje lažno pregledanje uređaja u potrazi za virusima i ostalim nepoželjnim aplikacijama.

Nakon završetka pregleda, javlja da je pronašla malware koji pokušava pokrasti pornografski sadržaj s uređaja. Kako bi korisnika zaštitila i uklonila malware, aplikacija traži kupovinu pune verzije, odnosno “otkupninu”.

Neki korisnici lažnu antivirusnu aplikaciju mogu ukloniti jednostavnim deinstaliranjem zbog problema s kompatibilnošću.

Drugi moraju napraviti povratak na fabrička podešavanja, dok su u najgorim slučajevima korisnici prisiljeni napraviti fizičko resetovanje uređaja kombinacijom hardverskih tastera.

Kako bi izbegli takve neugodnosti, iz Symanteca preporučuju da se instaliraju samo aplikacije sa stranica kojima se može verovati, poput službenih stranica.

Osim toga, preporučuje se instalacija antivirus, odnosno sigurnosnih aplikacija poput Norton Mobile Securitya i Symantec Mobile Securitya.

Izvor: tportal.hr

Related Post