Lenovo plasira smartfone na evropsko tržište u 2014.

Kineska multinacionalna korporacija za proizvodnju i prodaju računara Lenovo od naredne godine prodavaće na evropskom tržištu i pametne telefone, a prvi ovakvi aparati biće plasirani u Zapadnoj Evropi, u drugom tromesečju 2014.

Ovo je za francuski Figaro potvrdio odgovorni iz kineske kompanije za region Evropa-Afrika-Bliski Istok, Đanfranko Lanči, dodavši da je njihova prodaja već započela van Kine, i to u Indoneziji i Rusiji.

Cilj grupacije je da u ovoj godini proda ukupno 10 miliona tableta u svetu, što odgovara tržišnom učešcu od pet odsto, istakao je Lanči.

Francuski list navodi i da je, prema podacima istraživačkog centra Gartner, ova kineska korporacija u segmentu smartfona, sa nešto manje od pet odsto tržišnog udela, na četvrtoj poziciji u svetu, iza južno-korejske elektronske kompanije LG Elektroniks.

Isti izvor podseća da je u drugom kvartalu tekuće godine prvi put prodaja pametnih telefona po obimu prevazišla klasične mobilne aparate, s rastom od 46,5 odsto na godišnjem nivou, tako da su smartfoni činili 51,8 odsto ukupne prodaje mobilnih telefona, sa 225 miliona prodatih jedinica.

Sa 16,7 odsto tržišnog učešća i 12,7 miliona prodatih kompjutera, Lenovo je u drugom kvartalu dospelo na čelo liste proizvođača računara, za malo pretekavši američki HP.

Izvor: Večernje Novosti

Related Post