Lenovo smartfoni stižu u Srbiju!

Kineska multinacionalna korporacija za proizvodnju i prodaju računara Lenovo od naredne godine prodavaće na evropskom tržištu i pametne telefone.

Prvi Lenovo aparati biće plasirani u Zapadnoj Evropi, u drugom tromesečju 2014. Ipak, Srbija bi najmoderniji trenutno dostupan Lenovo smartfon, K900, trebala da vidi već za koju nedelju, a najkasnije tokom jeseni. Srbija će biti jedno od retkih tržišta, van Kine i još nekih, na kojima će se K900 zvanično pojaviti.

Za francuski lis Figaro odgovorni iz kineske kompanije za region Evropa-Afrika-Bliski Istok, Djanfranko Lanči, rekao je da je prodaja Lenovo pametnih telefona već započela van Kine, i to u Indoneziji i Rusiji.

Cilj grupacije je da u ovoj godini proda ukupno 10 miliona tableta u svetu, što odgovara tržišnom učešcu od pet odsto, istakao je Lanči. Francuski list navodi i da je, prema podacima istraživačkog centra Gartner, ova kineska korporacija u segmentu smartfona, sa nešto manje od pet odsto tržišnog udela, na četvrtoj poziciji u svetu, iza južno-korejske elektronske kompanije LG Elektroniks.

Isti izvor podseća da je u drugom kvartalu tekuće godine prvi put prodaja pametnih telefona po obimu prevazišla klasične mobilne aparate, s rastom od 46,5 odsto na godišnjem nivou, tako da su smartfoni činili 51,8 odsto ukupne prodaje mobilnih telefona, sa 225 miliona prodatih jedinica.

Sa 16,7 odsto tržišnog učešća i 12,7 miliona prodatih kompjutera, Lenovo je u drugom kvartalu dospelo na čelo liste proizvođača računara, za malo pretekavši američki HP.

Izvor: Mondo | Autor: Marko Čavić

Related Post