Leteći automobili i vozila bez vozača stižu već za 2 godine

Uber će promeniti prevoz na čitavoj planeti: Leteći automobili i vozila bez vozača stižu već za 2 godine

Uberova budućnost prevoza bi trebalo da rezultuje velikim smanjenjem saobraćajnih gužvi, nesreća i smanjenjem broja poginulih i povređenih na putevima

Uber je za samo par godina od svog nastajanja započeo revoluciju na tržištu taksija, a prema rečima novog šefa Dare Kosrovšahija, čini se kako u budućnosti od ove kompanije možemo da očekujemo još revolucionarnije promene.Otkako je preuzeo poziciju novog izvršnog direktora nasledivši Travisa Kalanika, Kosrovšahi se orijentiše na budućnost kompanije, nove usluge, profitabilnost i pripremu za izlazak na berzu, ali je rekao i kako će preuzeti odgovornost za sve skandale, tužbe i druge probleme iz prošlosti.

Njegova vizija budućnosti Ubera, odnosno budućnosti prevoza koja bi trebalo da rezultuje velikim smanjenjem saobraćajnih gužvi, nesreća i smanjenjem broja poginulih i povređenih na putevima jesu – leteći automobili.

Neke kompanije već godinama testiraju takve automobile koji bi doslovno mogli da rašire krila i polete, a CEO Ubera veruje kako bi njihovi taksiji mogli da polete već za pet do sedam godina. Na njihovom razvoju Uber sarađuje s NASA-om te bi prvi testni taksiji trebalo da polete do 2020. godine, a osim tehnologije, da bi ovakva vozila postala stvarnost i svakodnevica na našim putevima i nebu, potrebno je menjati i regulativu.

Osim letećih automobila, ova kompanija već neko vreme razvija i testira autonomne automobile, odnosno vozila kojima će u potpunosti upravljati softver, a ljudi će u njima biti samo putnici. U budućnosti, dakle, Uberova vozila uopšte ne bi trebalo da imaju vozače, već bi putnici naručivali taksije (i leteće taksije) kao i do sada, ali po njih bi došlo prazno vozilo, bez (ljudskog) vozača.

Ovakvi automobili bez vozača, koji se čine kao daleka budućnost, na putevima će se pojaviti mnogo ranije od planiranog, pa bi tako Uber trebalo da bude jedna od kompanija čiji će autonomni automobili službeno početi s uslugama taksi-prevoza već 2019. godine, što će biti još jedan veliki korak prema revoluciji prevoza koji će imati i neke negativne posledice jer će veliki broj vozača tokom godina ostati bez posla.

Tokom izlaganja na ekonomskom forumu u Davosu Kosrovšahi se dotakao i još jedne veoma važne teme za kompaniju, a to je profitabilnost.

– U jednom trenutku apsolutno moramo da postanemo profitabilni i to je deo plana – napomenuo je Dara, a on očekuje kako će to biti do 2022. godine.

 

Izvor: telegraf.rd

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − four =