Microsoft donirao laptopove školi u Aleksinačkim rudnicima

Zahvaljujući donaciji kompanije Microsoft vrednoj 30.000 evra, nastavnici u osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Aleksinačkim rudnicima izvode časove ispred interaktivne školske table i uz pomoć projektora, a učenici rade na tablet računarima.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić i generalni direktor kompanije Microsoft za Srbiju i Crnu Goru Željko Vujinović u osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Aleksinačkim rudnicima predstavili su zajednički pilot projekat “Škola budućnosti – 1 učenik : 1 računar”.

Zahvaljujući donaciji kompanije Microsoft vrednoj 30.000 evra, nastavnici u ovoj školi izvode časove ispred interaktivne školske table i uz pomoć projektora, a učenici rade na tablet računarima.

Simulacija-casa-pilot-projekta

Pilot projekat trajaće tokom školske 2014/15. godine, u toku koje škola aktivno radi i sarađuje na projektu s kompanijom Microsoft i Ministarstvom, a nakon isteka oprema ostaje kao poklon školi.

– Svuda u svetu obrazovanje je pred ogromnim izazovima. Jedan od naših jeste uvođenje interneta u sve škole u Srbiji kao i stvaranje mogućnosti za učenje i razmenu informacija putem mreže. Očekujem da će 40 privilegovanih učenika koji učestvuju u ovom projektu imati izuzetno zanimljivu školsku godinu i da ćemo na njihovom primeru steći uvid u sve izazove i sve koristi koji nas čekaju prilikom osavremenjavanja škola – rekao je ministar Verbić povodom pokretanja ovog pilot projekta.

Kompanija Microsoft već deset godina ulaže u unapređivanje obrazovanja u Srbiji, sa odličnim rezultatima.

– Model učenja gde svaki učenik uči uz pomoć svog računara je sve rašireniji u svetu, a u Srbiji još uvek nemamo ustanovljen najbolji model prakse. Zato, kroz ovaj pilot projekat, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, želimo da utvrdimo koji su to preduslovi za uspešnu primenu i kod nas. Rezultati ovog pilot projekta usmeriće nas kako da planiramo informatizaciju obrazovanja, a uvereni smo da će rad na najnovijem microsoft softveru pomoći da rezultati pilot projekta budu dobri – rekao je generalni direktor kompanije “Microsoft” za Srbiju i Crnu Goru, Željko Vujinović.

skola1

Cilj pilot projekta je ispitivanje modela nastave “1 učenik: 1 računar” i prikupljanje podataka o iskustvima i problemima u primeni ovakvog koncepta u našim školama, kao i formulisanje modela pozitivne prakse koji bi mogao da bude repliciran u drugim školama.

Pilot projekat izvodi se u dva odeljenja sedmog razreda u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Aleksinačkim rudnicima i u izdvojenom odeljenju u selu Rutevac. U projektu učestvuje 40 učenika i 15 nastavnika koji predaju VII razredu.

Inače, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Aleksinačkim rudnicima s pet izdvojenih odeljenja u okolnim selima pohađa ukupno 257 učenika i u njoj radi 47 nastavnika.

Izvor: Telegraf

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + 20 =